BiH
0

Susret Branković - predstavnici USAID-a

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo sastali su se danas u Sarajevu s predstavnicima USAID-a u našoj zemlji.

Razgovarano je novom konceptu verifikacije minimuma tehničkih uslova za područje trgovine, ugostiteljstva i obrta, koji je razvijen u okviru USAID-ovog projekta SPIRA.

Riječ je o projektu pojednostavljivanja aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcija koji bi trebao maksimalno skratiti proceduru oko izdvanja dozvola za pokretanje rada novih preduzeća.

Premijer Branković upoznao je predstavnike USAID-a o aktivnostima Vlade FBiH na ovom planu. Kazao je kako je okončana parlamentarna rasprava o Nacrtu zakona o privrednim društvima i da će u njega biti ugrađene one odredbe koje podrazumijevaju minimum tehničkih uslova potrebnih za pokretanje rada novih preduzeća.

Također, istakao je federalni premijer, u ovom trenutku u Vladi FBiH su u proceduri izmjene zakona o inspekcijama. Sugovornike je upoznao i o aktivnostima na regulatornoj reformi "giljotina propisa“.

Predstavnici USAID-a ocijenili su Vladine aktivnosti proaktivnim i izuzetno uspješnim, čime je, kako je istaknuto, projekat SPIRA gotovo u potpunosti implementiran. Vi ste otišli ispred nas u tom smislu, kazali su predstavnici USAID-a.

Razgovarano je i o aktuelnoj ekonomskoj krizi u svijetu, te je zaključeno da je potrebno dati više prostora domaćim investitorima, jer su očekivanja da će priliv stranih investicija u našu zemlju biti manji usljed globalne krize, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.