BiH
0

Susret Branković - Bond

FENA
Premijer FBiH Nedžad Branković susreo se danas u Sarajevu s izaslanikom visokog predstavnika za područje Srebrenice Cliffordom Bondom.

Tom prigodom Branković je obavijestio Bonda da je federalni ministar za pitanja raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić imenovan za koordinatora za Srebrenicu u ime Vlade FBiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Premijer Branković je ukazao na činjenicu kako je Federalna vlada, kao zasebnu proračunsku stavku, na ime pomoći Srebrenici osigurala 4.400.000 KM, na što treba dodati i sredstva koja inače idu kroz Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Također je podsjetio na odluku Vlade FBiH kojom je omogućeno liječenje povratnika u Bratunac, Miliće, Srebrenicu, Vlasenicu i Žepu u bolničkim ustanovama u Federaciji BiH.

Za povratnike su svakako stimulativane i izmjene Zakona o pravima demobiliziranih branitelja, upućene u parlamentarnu proceduru, kojima će ovoj kategoriji povratnika u Republiku Srpsku biti omogućeno zadržavanje sadašnjih prinadležnosti.

Federalni premijer govorio je i o nužnosti iznalaženja rješenja koja bi Srebrenici trajno, a ne samo kroz akcije kakve se sada provode, osigurala prosperitetne uvjete. Između ostalog, Srebreničanima treba osigurati kontinuirano dobro pružanje komunalnih usluga (kao što su snabdijevanje vodom, strujom i održavanje cestovne infrastrukture).

Cliffor Bond najavio je kako će sljedeći tjedan nekoliko dana boraviti u Srebrenici kako bi na licu mjesta i kroz razgovore s obiteljima žrtava genocida, lokalnim vlastima i gospodarstvenicima stekao što bolji uvid u stanje u uvoj općini. Jedan od njegovih prioritetnih zadataka, kazao je, bit će i stvaranje dobrog sigurnosnog okruženja u Srebrenici.

To je, uz ostalo, moguće postići imenovanjem policajaca u koje će građani imati povjerenje, ali i otvaranjem zasebnog ureda pri Tužiteljstvu BiH koji bi ubrzao procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine i genocid u Srebrenici.

  • Kada bude stvoreno dobro sigurnosno okruženje, onda će postojati i preduvjeti za privlačenje investitora čijim bi ulaganjima bio popravljen ekonomski i socijalni status Srebreničana, kazao je veleposlanik Bond.