BiH
0

Susret Alkalaja sa državnim sekretarom vanjskih poslova Norveške

FENA
Zvanična posjeta ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja Kraljevini Norveškoj je zaključena susretom ministra Alkalaja i delegacije MVPBiH-a sa državnim sekretarom za vanjske poslove Kraljevine Norveške, zamjenicom ministra vanjskih poslova Elisabeth Walaas i predstavnicima privrednih institucija i nevladinih organizacija Norveške, koje djeluju u BiH ili su zainteresirani za saradnju sa BiH.

Norveška je u posljednjih 17 godina izdvojila 250 miliona eura u okviru projekta razvojne pomoći Bosni i Hercegovini, na čemu je ministar Alkalaj još jednom zahvalio norveškoj vladi.

Ponovljen je interes Norveške za daljnjim nastavkom projektne saradnje sa BiH, ali i za jačanje partnerskog odnosa u svim privrednim sektorima. Prisutni su se složili da Bosna i Hercegovina ima velike privredne potencijale, te brojne privredne sektore u kojima postoji uzajamni interes za uspostavljanje ili jačanje i daljnje unapređenje postojeće saradnje.

Ministar Alkalaj je istakao interes BiH za saradnju sa privrednim subjektima i nevladinim organizacijama iz Norveške, te pozvao norveške investitore i privrednike da ulažu u BiH i da putem Ambasade BiH u Oslu i Odsjeka za ekonomsku diplomaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH uspostave kontakt sa privrednicima iz BiH, kako bi razvili saradnju.

Zvanična posjeta ministra Alkalaja Kraljevini Norveškoj obostrano je ocijenjena kao veoma uspješna. Zaključeno je da su politički odnosi dviju država prijateljski i na veoma visokom nivou, ali da je potrebno unapređivati i druge vidove bilateralnih odnosa i saradnje, kao što je privredna saradnja, bazirana na partnerskom odnosu, te kulturna i drugi oblici saradnje.

Skoro stupanje na snagu Sporazuma o viznim olakšicama, dogovoreno zaključenje Memoranduma o razmijevanju između ministarstava odbrane BiH i Norveške, puna podrška evroatlantskom putu BiH i našoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te inicirana privredna saradnja, kao i nastavak razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou će dalje jačati i produbljivati sveukupne bilateralne odnose dviju prijateljskih država, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.