BiH
0

Susret Alkalaj - Weninger

FENA
Otpravnik poslova Ambasade Republike Austrije u BiH Michael H. Weninger uručio je danas u Sarajevu ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju pismo ministrice vanjskih poslova Austrije Ursule Plassnik te prenjeo ličnu poruku ministrice Plassnik u kojoj se zahvaljuje na pozitivnoj saradnji i dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Weninger se zahvalio Bosni i Hercegovini na podršci koju je iskazala povodom izbora Republike Austrije za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti Organizacije ujedinjenih nacija za period 2009.-2010. godine.

Alkalaj je Weningera upoznao s aktuelnom političkom situacijom u BiH i o statusu reformskih procesa u našoj zemlji. Informisao ga je i o aktivnostima i prioritetima vanjske politike BiH za naredni period, među kojima su ostvarivanje kandidatskog statusa za prijem u članstvo EU, Akcioni plan za članstvo u NATO savezu, potpuna liberalizacija viznog režima, te izbor BiH za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010.-2011. godinu.

Alkalaj je izrazio dobrodošlicu Weningeru sa željom za daljnji uspjeh u radu, te je naglasio da dobre odnose između BiH i Republike Austrije treba dalje razvijati u obostranom interesu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.