BiH
0

Susret Alkalaj-Rupel

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas u Ljubljani s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije i predsjedavajućim Vijeća Evropske unije Dimitrijem Rupelom.

Ministar Alkalaj je upoznao ministra Rupela o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te o reformi policije čiji zakonski prijedlozi su u parlamentarnoj proceduri.

Informirao je sagovornika o napretku BiH ka članstvu u NATO-u i o namjeri BiH da krajem ove nedjelje predoči Prezentacijski dokument IPAP (Individual Partnership Action Plans) u sjedištu NATO-a u Briselu.

Rupel je ukazao na prioritete slovenskog predsjedavanja EU te naglasio da među njih spada i što skorije priključenje država zapadnog Balkana EU.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi na veoma visokom nivou na političkom i na drugim poljima.

Istaknuto je da je ekonomska saradnja u stalnom porastu pri čemu je znatno i smanjenje debalansa u trgovinskoj razmjeni. Ministar Rupel je rekao da se uskoro očekuje završetak procedure ratifikacije Sporazuma o socijalnom osiguranju između dviju zemalja što je veoma važno za reguliranje statusnih pitanja velikog broja državljana BiH s boravkom u Republici Sloveniji.

Dvojica ministara su izrazili očekivanja da će se saradnja ministarstava vanjskih poslova BiH i Slovenije podići na još kvalitetniji nivo.

Očekuje se uskoro i potpisivanje memoranduma o razumijevanju s Centrom za evropske perspektive u Ljubljani čiji je osnivač Vlada Republike Slovenije.

Razmijenjena su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u regionu. Ministar Rupel je ponovio slovensko stajalište o suverenitetu i integritetu BiH istakavši značaj BiH kao faktora stabilnosti u regionu, saopćeno je iz MVP-a.