Oružane snage BiH
0

Suspenzije zbog krađe iz skladišta u Busovači

SRNA
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH Miladin Milojčić izjavio je danas u Sarajevu da je zbog nestanka određene količine municije i ručnih bombi iz skladišta u Busovači suspendovao više lica za koje je utvrđena odgovornost.

Osvrćući se na medijsku informaciju da Fabrika namjenske industrije "Binas" iz Bugojna namjerava na crnom tržištu vojnog naoružanja da proda 25.000 ručnih bombi iz skladišta Oružanih snaga BiH u Daljanima, Milojčić je potvrdio da se u skladištima OS čuvaju municija i minsko-eksplozivna sredstva nekih privrednih subjekata.

"Sredstva Binasa čuvaju se u skladištu Daljani, Pretisa iz Mokrog u skladištu u Rudom i Suda BiH u skladištu u Krupi“, rekao je Milojčić, precizirajući da su u ovom trenutku bombe iz "Binasa" u Daljanima.

       Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić ne vidi nikakav problem  kada su u pitanju municija i minsko-eksplozivna sredstva privrednih subjekata i institucija BiH koje se čuvaju u skladištima OS.

"Ministarstvo odbrane može ustupiti određena sredstva iz skladišta pravom vlasniku, ali se prije toga provjerava njihovo vlasništvo", istakao je Cikotić.

     Milojčić i Cikotić izrazili su želju da se što prije okonča policijska istraga o nestanku municije i bombi iz skladišta u Busovači.