Valentin Inzko
0

"Suspenzija odluka CIK-a ostaje na snazi"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je danas novinarima da će, dok ambasadori Vijeća za implementaciju mira (PIC) drugačije ne odluče, odluka kojom je suspendirao mjere kojima je Centralna izborna komisija (CIK) osporila izbor novog rukovodstva Federacije BiH ostati na snazi, a o eventualnim daljnjim mjerama Ured visokog predstavnika (OHR) će odlučiti nakon što zvanično primi obrazloženje Ustavnog suda Federacije BiH.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je da obustavi postupak jer su dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i bivši ministar finansija i dopremijer FBiH Vjekoslav Bevanda povukli svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti formiranja Doma naroda FBiH i izbora predsjednika Federacije BiH.

Inzko je naglasio da odluku Suda nije još napismeno dobio te da će tek nakon što je pravni tim OHR-a detaljno prouči biti moguće govoriti o novim potezima međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, međunarodna je zajednica je imala dojam da se CIK u odlučivanju o regularnosti izbora u Federaciji BiH dotaknuo ustavne materije, zbog čega je zaključeno kako je najbolje da se o ovom pitanju izjasni Ustavni sud FBiH.

Na pitanje novinara zašto je donio suspenziju odluka CIK-a kada su one donijete na osnovu Izbornog zakona BiH, čije je donošenje podržano od međunarodne zajednice, Inzko je kazao da se Ustav kršio od 3. decembra 2010. godine te da je OHR želio da domaća institucija riješi ovu problematiku.

OHR je privremeno suspendirao odluke CIK-a u kojima se navodi da je formiranje Doma naroda FBiH i izbor dijela federalne izvršne vlasti suprotno Izbornom zakonu BiH.