BiH
0

Suspendovana četiri službenika Uprave za indirektno oporezivanje

Klix.ba
Službenici su radili na Međunarodnom aerodromu Sarajevo
Službenici su radili na Međunarodnom aerodromu Sarajevo
Uprava za indirektno oporezivanje BiH danas je suspendovala četiri službenika UIO kojima je Sud BiH odredio mjeru pritvora u okviru akcije kodnog naziva “Gold”.

Suspendovani sa radnog mjesta su Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, Zoran Lončar, vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo, te Maid Kečo i Damir Burnazović carinski službenici u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

"U ovisnosti od odluke Suda BiH koja se očekuje na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH, Uprava će postupiti i sa ostalih šest službenika koji su bili privedeni na obavještajne razgovore u sklopu akcije kodnog naziva 'Gold'. UIO u potpunosti podržava akciju koju su proveli službenici Tužilaštva BiH i Granične policije BiH. Stojimo na raspolaganju Tužilaštvu BiH za bilo kakve dodatne materijale koji bi mogli pomoći u istražnim aktivnostima. Neovisno o postupcima koji se vode pred pravosudnim organima u BiH, UIO priprema pokretanje disciplinskih postupaka u kojima će se utvrditi odgovornost svih službenika za eventualno nezakonito ponašanje", saopćeno je iz UIO BiH.

Podsjećaju kako je UIO u cilju borbe protiv korupcije u svakom saopštenju upućenom javnosti uvijek pozivala sve građane i poreske obveznike da prijave svaku informaciju o utaji carine i PDV-a ili nezakonitom ponašanju naših carinskih službenika i poreskih inspektora.

Taj poziv ponovili su i ovom prilikom i napomenuli da se isti može uputiti besplatno na broj 080 02 06 07.

Kako je već poznato, po nalogu Tužilaštva BiH 2. juna uhapšeno je najmanje 15 osoba, među njima i deset carinskih službenika, zaposlenih u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo. Na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i Palama po nalogu Tužilaštva BiH provedena je akcija kodnog naziva "Gold".