BiH
0

Suspendovan službenik Granične policije BiH

FENA
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić danas je, u skladu s ovlaštenjima i odgovornostima propisanim Zakonom o policijskim službenicima BiH, donio rješenje kojim se privremeno suspendira policijski službenik Dž. N., šef Odsjeka za organizaciju i administraciju u Centralnom istražnom uredu.

Donošenju rješenja o suspenziji prethodilo je rješenje Disciplinske komisije Granične policije BiH o pokretanju disciplinskog postupka protiv ovog policijskog službenika zbog postojanja osnova sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti iz Zakona o policijskim službenicima BiH i Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, odnosno ponašanje koje narušava ugled policijskog organa, navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu podnio je Disciplinskoj komisiji zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv ovog policijskog službenika.

U zahtjevu se navodi da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo obavijestilo Graničnu policiju BiH da se protiv Dž. N. vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv stanovništva te da je taj predmet u fazi istrage.

Cijeneći da bi bilo štetno po Graničnu policiju BiH da spomenuti policijski službenik i dalje ostane na dužnosti u ovom policijskom organu, doneseno je rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja krivičnog postupka ili okončanja krivične istrage.