Granična policija
0

Suspendovan policijski službenik

FENA
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić donio je rješenje kojim privremeno suspendira policijskog službenika u Jedinici Granične policije Doljani inicijala T.D., saopćeno je danas iz ove službe.

Donošenju rješenja o suspenziji prethodilo je rješenje Disciplinske komisije GPBiH o pokretanju disciplinskog postupka protiv ovog policijskog službenika zbog osnova sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti.

Kako je saopćeno, riječ je ponašanju koje narušava ugled policijskog organa te zloupotrebi službenog položaja.

Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu je nakon provedenog internog postupka Disciplinskoj komisiji GPBiH podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika T.D.

On je 4. novembra prilikom obavljanja poslova kontrole ulaska u BiH na povremenom graničnom prijelazu Prolog, suprotno propisima, dozvolio ulaz u BiH vozilu "VW cady" bh. registarskih oznaka, kojim je upravljao M. M., rođen 1961. u Čapljini.

Vozilo je prilikom ulaska u BiH zaustavila zajednička patrola GPBiH i MUP-a Republike Hrvatske koji su utvrdili da vozač M. M. prevozi veću količinu voća - mandarina u refuzi za koju nije posjedovao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe.

Cijeneći da bi bilo štetno po GPBiH da ovaj policijski službenik i dalje ostane na dužnosti u ovom policijskom organu, doneseno je rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja disciplinskog postupka ili do okončanja krivične istrage, saopćeno je.