Vijeće ministara BiH
0

Suspendovan direktor FIPA-e Haris Bašić

SRNA
Haris Bašić
Haris Bašić
Vijeće ministara BiH donijelo je danas rješenje o preventivnoj suspenziji sa dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Harisa Bašića, od 15. januara.

U saopštenju nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH navodi se da je zaključeno da će zamjenik direktora Agencije Blaženka Mišković vršiti dužnost direktora FIPA-e do okončanja krivičnog postupka protiv Bašića, odnosno do imenovanja novog direktora Agencije.

Ovo rješenje Vijeće ministara BiH donijelo je na osnovu Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Harisa Bašića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.    

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Ruske Federacije po obračunima u vezi sa  robnom razmjenom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ. 

U saopštenju se navodi da će predlagač, odnosno Ministarstvo finansija i trezora BiH, dostaviti Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za  potpisnika u ime BiH predložen je ministar finansija i trezora Dragan Vrankić.

Predmet ovog sporazuma je regulisanje dijela obaveza Ruske Federacije prema BiH u konačnom saldu obračuna u vezi sa  robnom razmjenom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, koje su pripale BiH po osnovu Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ. 

Obaveza bivšeg SSSR-a iznosi 125.157.834,38 američkih dolara, a riječ je o konačnom iznosu i neće biti zahtjeva za njegovo revidiranje. 
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog osnova za potpisivanje fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, kojim će BiH prihvatiti nadležnost Komiteta UN da prima i razmatra predstavke koje mogu dostavljati pojedinci i grupe zbog sumnje da su žrtve povreda ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava koja su definisana Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

 Tu mogućnost građani BiH imali bi samo u slučajevima ako su prethodno iscrpljeni svi domaći pravni lijekovi.  

Predlagač, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, dostaviće Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika predložen je šef Stalne misije BiH pri UN u New Yorku. 

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o kreditu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj - Projekat unapređenja uslova života na selu koji ima za cilj uspostavljanje održivog razvoja na selu sa posebnim akcentom na razvoj poljoprivredne proizvodnje, povećanje dohotka i veću mogućnost zaposlenja.

 Iznos predloženog kredita je šest miliona dolara, s rokom vraćanja od 20 godina i grace-periodom od pet godina.