Osumnjičen za krijumčarenje osoba
0

Suspendiran pripadnik Jedinice granične policije

FENA
U skladu s ovlastima i odgovornostima propisanim Zakonom o policijskim službenicima BiH, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić donio je 16. aprila rješenje kojim se privremeno suspendira policijski službenik J.J. (1968.) s poslova i zadataka koje je obavljao u Jedinici granične policije Hum, do okončanja postupka koji se vodi protiv njega, stoji u saopćenju iz Granične policije BiH.

Suspenzija je uslijedila nakon što je Granična policja BiH protiv J.J. podnijela prijavu Tužilaštvu BiH o počinjenom kaznenom djelu "krijumčarenje osoba" i "zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

Dio prijave odnosi se i na bh. državljanina H.M. (1976.), koji je osumnjičen da je zajedno s J.J. počinio kazneno djelo "krijumčarenje osoba".

Policijski službenik J.J. omogućio je 3.aprila ove godine oko 10.30 sati na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum nezakonit ulazak u BiH četirima osobama s područja Kosova - M.S. (1980.) i M.N. (1994.) te maloljetnim M.M. (2009.) i E.M. (2007.), koje je u vozilu marke Mercedes bh. oznaka preko državne granice prevezao H.M.

Disciplinska komisija Granične policije pokrenula je 16. aprila postupak protiv J.J. zbog sumnje da je, radi stjecanja finansijske koristi, počinio teže povrede službene dužnosti: "ponašanje koje onemogučava, ometa ili otežava drugima izvršavanje službenih zadataka", "ponašanje koje narušava ugled policijskog organa" i "zloupotreba službenog položaja, navodi se u saopćenju.