Ivo Josipović
0

Susjedne zemlje pravile su kardinalne greške prema BiH

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović očekuje da će posjeta članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj dati novi impuls zajedničkom radu na rješavanju otvorenih pitanja.

"Od posjete očekujem da da novi impuls našem zajedničkom radu na rješavanju otvorenih pitanja, ali i da naznačimo sva ona područja od zajedničkog interesa, i to što preciznije i, ako je moguće, sa što konkretnijim idejama kako ih sprovesti", rekao je Josipović u intervjuu za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

   On je istakao da su otvorena pitanja rezultat raspada SFRJ i da je njihovo rješavanje u ingerenciji Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, ali da bi želio da sa kolegama iz BiH da jasan politički podsticaj njihovom bržem zatvaranju i da zajedno pozovu na sastanak Međudržavni savjet za saradnju čim to bude moguće, odnosno čim BiH bude ustrojen Savjet ministara BiH.

   Josipović je izrazio zadovoljstvo što članovi Predsjedništva BiH nakon četiri godine u punom sazivu dolaze u zvaničnu posjetu Hrvatskoj, ocijenivši da je to za dvije zemlje, koje su toliko oslonjene jedna na drugu, kao što su to BiH i Hrvatska, suviše dug period, te će pokušati da u budućnosti takve posjete budu češće.

   On je naveo da su međunarodna zajednica i zemlje susjedi u prošlosti pravili velike, neki i kardinalne greške prema BiH, dok su danas potpuno drugačije okolnosti - dvije zemlje, susjedi BiH, Hrvatska i Srbija, čvrsto su opredijeljene za budućnost u ujedinjenoj Evropi, i samim tim postaju garancija bezbjednosti i stabilnosti u odnosu na BiH.

   Josipović je rekao da je bez povjerenja vrlo teško graditi zdrave odnose. "Ali uspostavljanje povjerenja zahtijeva i da ste skloni riskirati, uvažiti potrebe i mišljenje drugih, a ponekad i popustiti. Mislim da onaj ko je u nekom trenutku jači ima obavezu da da više", ocijenio je Josipović.

   On smatra pretjeranim kada neki krugovi svako mišljenje zemalja u susjedstvu, pa čak i rečenicu da se podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, doživljavaju kao uplitanje u unutrašnje stvari BiH, ocjenivši to besmislicim.
   Pravi recept i put ka poboljšanju prilika u BiH, kaže Josipović, jeste dogovor. "Politika nije igra u kojoj se pobjeđuje ili gubi. Dobra politika je ona u kojoj svako nešto dobije. Izgubljeno vrijeme je gubitak za svakoga. Mislim da je ovo trenutak u kome sve političke vođe u BiH treba da pokažu državničku snagu i mudrost. Postoje stvari koje je nužno napraviti iako se možda ili vjerovatno neće sve svidjeti biračkom tijelu na koje neko računa. Ali to i jest posao državnika, izdići se iznad dnevne politike", smatra Josipović.

   On je dodao da je njegova želja da pomogne da u regionu bude stvoren prostor u kome će ljudi živjeti u miru i saradnji, sigurni, pomireni jedni s drugima, svjesni upućenosti jedni na druge.

   "Ni u životu ni u politici ne pristajem na isključivost, ne pristajem na ucjenu `ili si sa mnom, ili si protiv mene`, i mislim da su inat i predrasude loši savjetnici. Nas su građani izabrali da im život napravimo boljim, a ne da se svađamo i nadmudrujemo. Mislim da je kompromis u politici apsolutno nužan, a posebno u zemljama koje su tako složene i slojevite kao što je BiH", smatra Josipović.

   Na pitanje da li ima razumjevanja za političke opcije u BiH, višenacionalnoj, multireligijskoj i složenoj zemlji, koje zagovaraju politiku "jedan čovjek, jedan glas", Josipović je rekao da je njegova pozicija i pozicija Hrvatske jasna.

   "Mi poštujemo Ustav BiH i njime predviđenu ravnopravnost tri konstitutivna naroda i građana BiH. Nažalost, nizom intervencija ta ravnopravnost je za Hrvate u ovom trenutku donekle umanjena, ali nadam se, i vjerujem, da će se to ispraviti i da će i Hrvati, kao i Srbi i Bošnjaci i svi pripadnici ostalih naroda, ali i oni koji se ne žele definisati na taj način, imati ista prava i iste mogućnosti zaštite svojih interesa i promocije interesa zemlje čiji su državljani", poručio je Josipović.

   Prema njegovim riječima, stabilnost BiH je vitalni nacionalni interes Republike Hrvatske. "Za nas je BiH po nizu elemenata najvažniji susjed, dovoljno je pogledati kartu da bi se shvatilo kakva je međuzavisnost između nas, koliko smo oslonjeni jedni na druge i koliko zavisimo jedni o drugima. Ja to doživljavam kao ogroman potencijal, koji je nedovoljno iskorišten. To pojačava i odgovornost jedne zemlje prema drugoj, i BiH je odgovorna prema svojim susjedima", rekao je hrvatski predsjednik.