BiH
0

Suša uništila do 80 posto usjeva u Tuzlanskom kantonu

FENA
Udruženje poljoprivrednika Bosne i Hercegovine zahtijeva od resornih entitetskih ministarstava pomoć u saniranju šteta nastalih usljed suše.

Kako navode, hitnim pokretanjem aktivnosti za proglašenje elementarne nepogode ispunio bi se prvi zakonski uvjet za izdvajanje novca koji će poljoprivrednicima umanjiti štetu, navodi Bešćo Alibegović iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

Pomoć je od Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona u srijedu zatražilo i Kantonalno udruženje poljoprivrednika Tuzla.

''Naše procjene su da je stanje alarmantno i da nadležno ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona moraju da izvrše procjenu. Prema našim procjenama suša je uništila od 60 do 80 posto usjeva, pretežno žitarica, tj. kukuruz, silažu i travu'', kazao je Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona.

Pored ugroženih proljetnih usjeva i sezonskog voća i povrća, smanjena je i proizvodnja kabaste stočne hrane. Ovo će, najavljuju u Udruženju poljoprivrednika, dovesti do likvidiranja osnovnih stada krava i problema u proizvodnji mlijeka. U međuvremenu su i Mađarska i Srbija zabranile izvoz žita.

Poljoprivrednici traže hitno djelovanje i tvrde kako je ovogodišnja suša najveća od 1951. godine, koja je bila zapamćena kao ''godina gladi''.