BiH
45

Surovost života na sarajevskim ulicama: Djeca i žene ispruženom rukom zarađuju za druge

Piše: E.S.H.
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, naročito tokom ljetnih mjeseci, kada je povećan broj turista, možemo vidjeti i povećan broj osoba koje prose. Najčešće su djeca žrtve koje roditelji ili staratelji tjeraju da prose. Vlasti u Kantonu Sarajevo nemaju način da riješe ovaj problem koji je godinama razvučen između institucija, a niko ništa ne poduzima.

U periodu od januara do septembra ove godine, prema pokazateljima o prekršajima kojima se narušava javni red i mir, u odnosu na isti period 2013. godine, a prema strukturi prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, najbrojnija su prosjačenja 2.106 (ili 51,4% od ukupnog broja). Zabilježen je porast od 19,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, kada su zabilježena 1.762 slučaja.

Ukoliko maloljetna osoba prosi, pripadnici policije će roditeljima ili starateljima izreći novčanu kaznu u iznosu od 400 do 1.200 KM. Dječica promrzla i gladna idu na "posao". Odlaze poslije školskih obaveza, ako idu u školu, da zarade nešto novca za sebe i svoju porodicu. Često su natjerani na to.

Posljednji primjer je mala Tamara koja je prosila u sarajevskom naselju Stup. Nakon medijskih članaka, brigu o Tamari i njenom bratu je preuzeo Centar za socijalni rad u Tuzli. To je vjerovatno na njihovu sreću, jer će se ovoj djeci tražiti smještaj i dugoročnije rješenje, te će imati priliku obrazovati se i što je najvažnije bit će sklonjeni sa ulice.

Dječak Rom sjedi kod Vječne vatre na tankom kartonu, svira davno bačenu harmoniku. Ali on svira i pjeva. Hladno mu je, teško mu je, ali mora. Nije poznat broj djece koja su primorana na prosjačenje, vlasti donose dokumente, ali se na ulicama već dugo ništa ne mijenja.

Na svakom koraku možemo vidjeti i žene ispružene ruke. Uredno obučene u muslimansku nošnju, sa maramom preko glave, stidljivo prose. I njih je neko, njihov poslodavac, uputio na mjesto gdje će taj dan tražiti novac i zaraditi njemu. One će dobiti tek za nešto hrane. Sve ih je više, ovo im je jedini način da zarade koju marku. Nekoliko žena koje rade za određenu osobu dovezu na određeno mjesto i rasporede na mjesta gdje će prositi. Kako tome stati ukraj?

"Niko neće ništa da poduzme, treba uzeti kameru i snimati prosjaka. Osobu koja je dala novac prosjaku treba pitati zašto podržava prosjačenje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine", kazao nam je Irfan Nefić, glasnogovornik sarajevske policije.

Nefić smatra da građani koji daju novac prosjacima, na taj način stimulišu prosjačenje.

"Ko želi pomoći ljudima, mogu to u dobrotvornim društvima, narodnoj kuhinji... Mnogo je načina da se pomogne nekome", smatra Nefić.

Napomenuo je da policija ne može ukloniti prosjake sa ulice jer zakon to ne dopušta. Policija samo može izdati prekršajni nalog ili nalog za pokretanje prekršajnog postupka.

Policija će nastaviti pisati prekršajne naloge, djeca će i dalje biti na ulici, stidljivo ispruženom ručicom tražiti novac koji će proslijediti nekom drugom. Gladna i žedna, suočavaju se sa svakodnevnicom i surovosti života. A kada naviknu na to, drugačije kasnije ne znaju. To im postaje stil življenja i ujutro kad se probude već znaju kako će njihov dan izgledati. Od semafora do semafora, od ulice do ulice i tako ukrug. Ali do kada?