Prodaja nacionalnih specijaliteta
53

Supruge diplomata promovisale Diplomatski zimski bazar

Anadolija
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Supruga švicarskog ambasadora u BiH Brigitte Schaller-Schoepf, ambasadora SAD-a Danuta Moon, Claudia Carceroni de Carvalho, supruga ambasadora iz Francuske, te Metka Grasselli, supruga slovenkog ambasadora, danas su na Trgu djece Sarajeva, dijeljenjem letaka promovisale Diplomatski zimski bazar, koji će biti otvoren prvog decembra u Međunarodnoj francuskoj osnovnoj školi u Sarajevu (CIFS).

Članica organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara i predstavnica roditelja škole u kojoj će bazar biti organizovan Samira Sovaž kazala je za agenciju Anadolija da ove godine očekuju jedan jedinstveni, ujedinjeni diplomatski bazar, na kojemu će se u humanitarne svrhe prodavati nacionalni specijaliteti i rukotvorine iz 25 zemalja.

"Ove godine smo se mi, uglavnom žene, ujedinile i od ove godine nastupamo zajedno. To će biti bazar na kojem već imamo prijavljenih oko 25 stranih ambasada sa njihovim nacionalnim specijalitetima koji će se prodavati“, kazala je Sovaž.

Ona je također napomenula da s obzirom da se bazar održava u francuskoj školi u Sarajevu, roditelji djece koja pohađaju tu školu su se također konsolidirali i na bazaru će biti jedan, "bosanski kutak" gdje će biti jedna tradicionalna bosanska soba sa tradicionalnim bosanskim specijalitetima.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Ono što je najvažnije i što je cilj ovog bazara je da će prihod koji bude skupljen biti iskorišten u humanitarne svrhe. Ove godine smo zastupljeni na cijelom području BiH, odnosno pomažemo udruženja koja se bave inkluzijom djece sa poteškoćama u intelektualnom razvoju“, dodala je Sovaž.

Supruga slovenskog ambasadora u BiH Metka Grasselli kazala je da će ovogodišnji bazar biti opsežniji u odnosu na prošli, te da će se na bazaru biti promovisana tradicionalna kuhinja i rukotvorini iz više od 20 zemalja.

"Supruge diplomata će pripremiti tipičnu hranu jedne zemlje koja će se ovdje prodavati“, kazala je ona.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Grasselli je dodala da će kod pripreme jela pomagati i muškarci tako da će biti zaposleni i ambasadori kao i druge diplomate.

"Američki štand na Diplomatskom zimskom bazaru će prodavati kolače i ostale slatkiše“, kazala je za agenciju Anadolija supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon.

Ona je istakla da će biti izloženi tipični američki kolači koji se ne mogu naći u Sarajevu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Supruga švicarskog ambasadora u BiH Brigitte Schaller-Schoepf je za AA kazala da će oni i ove kao i prošle godine ponuditi tradicionalni švicarski specijalitet „čokoladna fontana“ i spacijalitet koji se sastoji od topljenog sira sa povrćem.

Diplomatski zimski bazar postao je dio tradicije u Sarajevu, a omogućava ambasadama i nevladinim organizacijama da izlože raznoliku hranu, piće, rukotvorine.