BiH
0

Supruga pozvala Stojana Župljanina da odluči šta će da radi

FENA
Supruga haškog optuženika Stojana Župljanina, Divna, danas je nakon što je to jutros i njen sin Pavle učinio, poslala poruku svom suprugu da je na njemu da odluči šta će da radi, ali da oni smatraju da se ta situacija mora da završi.

"Situacija nam je veoma složena, ne vidim izlaza, djeci je najteže, ne rade, ne školuju se i ne vidimo bolje sutra", kazala je Divna Župljanin obrativši se novinarima nakon petosatnih razgovora koje su od jutros u 06.00 sati s porodicom Župljanin obavljali pripadnici NATO-a i EUFOR-a uz podršku MUP-a RS-a.

Divna je svom suprugu poručila i da je njegovim roditeljima teško, da su stari i da je pitanje da li će ih više ikada vidjeti žive.

"Na tebi je da odlučiš šta da radiš, ali smatramo da ovo ipak treba da se završi", kazala je ona.

Po završetku akcije iz porodične kuće Stojana Župljanina u banjalučkom naselju Nova Varoš izuzeta je i određena dokumentacija.

Porodica je Stojana Župljanina i 18. marta pozvala da se preda. U pismu tada upućenom pojedinim medijima u RS-u, Župljaninova porodica je navela da je situacija u kojoj se nalaze gora nego ikada i neće biti bolja dok se on krije. Napisali su da nemaju od čega da žive, a da ne postoji mogućnost obezbjeđenja osnovne egzistencije, "jer su im sva vrata zatvorena".

Haški tribunal optužio je Župljanina da je kao načelnik CSB u Banjoj Luci bio "odgovoran za planiranje i vođenje svih operacija policije i za zločine koje su jedinice policije na tom području počinile".

Optužnica kaže da je Župljanin "svojim radnjama i propustima, učestvovao u progonima na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i zločinu protiv čovječnosti