BiH
20

Supruga bh. inžinjera otetog u Libiji: Samo smo priželjkivali da se Petar javi živ i zdrav

Piše: E.S.H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Dragana Matić, supruga četrdesetsedmogodišnjeg Petra Matića iz mjesta Ročević, kod Kozluka, koji je otet u subotu u Libiji, potvrdila nam je da je njezin suprug danas oslobođen.

"Jutros smo se čuli sa ambasadorom Ibrahimom Efendićem. Samo su nam javili da su oslobođeni i da su u Ambasadi Italije u Tripoliju", rekla je kroz suze Matićeva supruga za Klix.ba.

Dodala je da nije bilo nikakvih naznaka da bi se nešto ovakvo moglo desiti, te da je sa Petrom razmjenjivala SMS poruke u subotu ujutro, nakon čega je Matić bio nedostupan.

"U blizini grada, ali ni u gradu Zarawi u kojem su oni bili, nije bilo pucnjava. Bilo je na jugu zemlje, ali ne blizu mjesta gdje su oni bili", rekla je Matić.

Petar Matić je otac dvoje djece, sina i kćerke koji su samo priželjkivali da im se javi živ i zdrav. Članovi njegove porodice od subote nisu ništa znali o suprugu i ocu.

"Bili smo uznemireni i prestrašeni. Nismo se još uvijek čuli, ali smo sretni što je oslobođen", rekla je naša sagovornica.

Petar Matić je duže vrijeme radio u Italiji, a prije dva mjeseca je otišao u Libiju. On je, zajedno sa Italijanom Marcom Vallisaom i Makedoncem Emiliom Gafuriem nestao u subotu, a njihovo vozilo nađeno je ispred kuće u kojoj su živjeli, i to s upaljenim motorom.

Danas je potvrđeno da su otmičari pustili Petra. Oslobođen je i makedonski državljanin, a još uvijek nema informacija o oslobođenju Italijana Marca Vallisa.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je instrukciju Ambasadi BiH u Tripoliju da učini sve neophodne napore kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice u vezi sa ovim događajem.