Narodna skupština RS-a
0

Suprostavljeni stavovi o Nacrtu budžeta za 2009.

FENA
Rasprava o Nacrtu budžeta RS-a za 2009.godinu izazvala je burna reagovanja u Narodnoj skupštini RS-a, uz brojne replike i suprostavljene stavove vladajuće stranke i opozicije.

Primjedbe poslanika opozicije prvenstveno su se odnosile na činjenicu da entitetska Vlada uz Nacrt budžeta nije u parlamentarnu proceduru uputila i dokument mjera ekonomske politike za narednu godinu.

Kritikovali su i predviđena sredstva za pojedine budžetske stavke, planirana sredstva od poreza i akciza, predviđene javne radove, tenderske procedure, izdvajanja sredstva za prosvjetu, poljoprivredu, kao i socijalne kategorije.

Neke od primjedbi poslanika odnosile su se i na mala izdvajanja za socijalno zbrinjavanje radnika, jer će ta populacija najviše biti pogođena ekonomskom krizom, a na početku su svoje neslaganjem s predloženim budžetskim okvirom dali predstavnici sindikata, a nezadovoljni su predviđenim izdvajanjima i u Udruženju penzionera RS-a.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da je Nacrt budžeta ovog bh. entiteta za 2009. godinu optimističan, jer predviđa rast prihoda od šest posto u uslovima globalne ekonomske i finasijske krize.

Naveo je i da su optimistična prediviđanja bazirana na početku rada brodske Rafinerije nafte, od koje se očekuju, naveo je, značajni finansijski efekti, kao i od uvođenja reda u oblasti igara na sreću nakon donošenja novog zakona, te od efektata fiskalizacije i bolje kontrole robnih tokova.

Radojičić je priznao da će se zbog globalne ekonomske krize, koja će vjerovatno zahvatiti tržište RS-a i BiH, problemi pojaviti u proizvodnji i trgovini, jer su predviđanja da će doći do značajnog pada prometa u prvoj polovini iduće godine, što bi značilo i pad prihoda.

Rasprava o Nacrtu budžeta RS-a za narednu godinu, koji je projektovan u iznosu od milijardu i 670 miliona maraka, bit će nastavljena i nakon pauze koja traje do17 sati.