BiH
0

Supervizor Gregorian razgovarao o problemu korupcije sa predstavnicima TI BiH

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian sastao se danas u Brčkom sa izvršnim direktorom i pravnim savjetnikom Transparency Internationala Srđanom Blagovčaninom i Ljubinkom Lekovićem.

Kako je saopćeno, razgovaralo se o pitanjima korupcije i mandata Transparency International u našoj zemlji.

Supervizor Gregorian je pohvalio njihov rad, naročito u projektu Program partnerskog građanskog zastupanja koji se bavi problemima korupcije, te nedovoljno transparentne i neodgovorne državne uprave i izrazio nadu da će nekim od njihovih budućih projekata biti obuhvaćen i distrikt Brčko.

Gregorian je dodao da su građani Distrikta svjesni postojanja korupcije u njihovim lokalnim strukturama vlasti, ali su nemoćni da joj se suprotstave zbog toga što sektor nevladinih organizacija u Distriktu nije razvio mogućnosti da se ova pitanja istraže i riješe.

Međutim, uspostavom Kancelarije revizora i Pravobranilaštva sada se pruža dodatna zaštita za interese građana u okviru javne uprave.

“Građani očekuju da se supervizor pozabavi korupcijom, međutim, supervizor može da ispravi samo sistemske i krajnje očigledne individualne propuste. Zbog toga podstičem organizacije poput BiH Transparency International da budu prisutne u Distriktu, tako da građani budu u mogućnosti da uzmu stvari u svoje ruke zadugo nakon završetka supervizije”, rekao je supervizor Gregorian.