Edukativni projekat Dječijih sela BiH
0

Superbus: Mališani se zabavili na Vrelu Bosne

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Superbus, mobilni i edukativni projekat SOS Dječijih sela BiH, proslavio je u subotu na Vrelu Bosne u Sarajevu svoj sedmi rođendan.

Lijepo vrijeme i prilika da posljednje dane ljetnog raspusta provedu na kreativan i zanimljiv način, ohrabrilo je veliki broj mališana i njihovih roditelja da se pridruže "Superbus" timu na Vrelu Bosne i provedu nekoliko sati uz igru, druženje i zabavu.

Superbus je pokretni Centar za rad sa djecom, koji kao osnovni metod učenja koristi igru i zabavu, imajući stalno u vidu pedagoške ciljeve vezane za podsticanje i razvoj samopouzdanja, grupni rad, podsticanje međusobnog poštovanja i uvažavanje razlika među djecom, bilo da su socijalne, ekonomske, etničke, starosne ili bilo koje druge prirode.

Od septembra 2004. godine veseli kombi mami osmijehe djece gdje god se pojavi – u parkovima, igralištima, školskim dvorištima, pedijatrijskim odjelima bolnica, dječijim domovima, vrtićima.

Taj kombi posjećuje djecu iz cijele zemlje, prelazi entitetske granice, ruši barijere između sela i gradova.

Superbus tim čine profesori pedagogije, psihologije, umjetnosti i sporta, kao i šareni kombi prepun materijala za rad sa djecom.

Tokom godine Superbus tim na različitim lokacijama radi sa oko 14.000 djece.

"Superbus tim već sedam godina obilazi cijelu Bosnu i Hercegovinu, želeći doći do što većeg broja djece, te koristeći igru kao najprilagodljiviji metod rada, ojačati njihovo samopouzdanje, naučiti ih novim vještinama i znanjima. Ove godine smo odlučili da na rođendanskoj proslavi, što veći broj naših aktivnosti bude organizirano s ciljem promoviranja zaštite okoline. Sve rukotvorine koje se izrađuju sa djecom su od prirodnih materijala, učili smo kako reciklirat, te se generalno fokusirali na podizanje ekološke svijesti djece i roditelja. Vrelo Bosne, kao lokacija za aktivnosti kojima je ekologija u fokusu, je bio vrlo logičan izbor”, istakla je Tatjana Rukavina Fazlić, koordinatorica Superbus tima.

Pored Superbus projekta Organizacija SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini djeluje kroz dva SOS Dječija sela (u Sarajevu i Gračanici), SOS Društveni centar "Herman Gmeiner“ (u Sarajevu), SOS vrtiće i projekat Jačanja porodice u Sarajevu, Mostaru i Goraždu.