BiH
51

Superbus: Djeca kroz igru učila o nasilju, hrani i predrasudama

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas organizovan mobilni edukativni program organizacije SOS Dječija sela BiH pod nazivom Superbus.

Veliki broj mališana učestvovao je u kreativnim i edukativnim radionicama ispred zgrade SOS Društvenog centra Herman Gmeiner, a koje su realizirane pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije i u saradnji sa SOS Dječijim selima Austrija.

Azemina Vuković, direktorica SOS programa Sarajevo, istakla je značaj i prednost ovakvog događaja koji 11. godinu zaredom okuplja djecu iz najranjivijih društvenih slojeva.

"Program Superbus je popularan program koji danas slavi 11. rođendan i zbog kojeg smo se i okupili. On godinama funkcioniše na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i predstavlja mobilno-edukativni tim koji metodom učenja kroz igru mališanima približava teme bitne za njihov rast i odrastanje", rekla je Vuković za Klix.ba.

Ciljana grupa su djeca koja idu u osnovnu školu, tj. djeca bez roditeljskog staranja i djeca u riziku od napuštanja. Također, Superbus je vrlo aktivan i u lokalnoj zajednici pa su tu također i djeca sa svojim roditeljima.

"Superbus tim čine tri uposlenika koji osmišljavaju igre u kojima posebno razvijenim didaktičkim materijalima djeci približavaju određene teme. Pored toga imamo i posebno vozilo 'Superbus' koje dolazi do djece ne samo u gradovima već i u ruralnim i marginaliziranim područjima", objasnila je Vuković.

Danijela Božinović, jedna od članica tima, koordinatorica Superbus programa i profesorica pedagogije, naglasila je kontinuitet ovog vrlo važnog projekta.

"Iza nas je 3.000 radionica koje smo radili u školama, centrima, parkovima i igralištima na kojima najviše promovišemo pravo djeteta na igru, poticanje saradnje, komunikacije i samopouzdanja", rekla je Božinović.

Pored nje rade i profesor likovne umjetnosti i profesor sporta i kombijem putuju po Bosni i Hercegovini organizujući radionice kreativno-edukativnog tipa.

"Za nas je specifično i učenje kroz igru i sve ozbiljne teme kao što su prevencija vršnjačkog nasilja, promocija ekologije, zdrave ishrane, borbe protiv predrasuda i diskriminacije realiziraju se tim putem", zaključila je Božinović.