BiH
0

"Super milijunaš" počinje u maju

Oslobodjenje.ba
Iako je bila najavljivana za novembar prošle godine, realizacija kviza Super Milijunaš započeće u maju ove godine.

Razlozi ovolikom kašnjenju, prema riječima urednika programa TVOBN Mirze Vilića, jesu problemi tehničke prirode, koji su konačno prevaziđeni. Želeći saznati pojedinosti vezane za ovaj projekat, kao i ime voditelja kviza, kontaktirali smo sa Vilićem, odgovornim za realizaciju ovog atraktivnog kviza.

Realizacija kviza Super milijunaš planirana je za početak mjeseca maja. S obzirom da su u ovom trenutku završeni pregovori oko studijskog prostora za snimanje - Međunarodni centar za omladinu na Grbavici (bivši Vaso Pelagić), počela je i završna faza izrade scenografije. Cijeli posao trebao bi se okončati u naredne dvije do tri sedmice i onda bi projekat mogao startati kaže Vilić.

Koji su razlozi ovolikog kašnjenja kviza?

  • Razlozi su isključivo tehničke prirode. Kod nas ne postoji adekvatan studijski prostor u kojem bi se kviz, sa svim svojim tehničkim detaljima, mogao realizirati. Nakon što su se stekli svi preduslovi za ovaj segment realizacije, pristupilo se i završnoj fazi projekta, izradi i postavki scenografije, te izboru voditelja i prijavama kandidata.

Da li se konačno zna ime voditelja?

  • Što se tiče voditelja, to je i bila naša najveća dilema. S obzirom da sami nismo vidjeli neki logičan izbor, odlučili smo se posegnuti za mišljenjem javnog mijenja. Otpočela je kampanja Pozovi i osvoji, kao prva faza u kojoj su gledaoci sami predlagali imena voditelja. To je trajalo otprilike mjesec i pol dana i nakon toga su se iskristalisala imena petorice voditelja koje smo odlučili staviti u završni krug izbora. Taj krug je trajao do prije dvije sedmice i dobili smo rezultate, koje za sada ne bismo javno objavljivali, jer sa svim kandidatima trebamo obaviti razgovore oko toga da li bi prihvatili ulogu voditelja, što je posljednja faza u cjelokupnom projektu. Tek nakon toga imaćemo više detalja i informacija u vezi sa voditeljom i njegovim izborom, koji je isključivo volja gledalaca.

Koliko se do sada kandidata prijavilo za učešće u kvizu?

  • Svaki dan se prijavi između 150 i 200 kandidata putem telefona. Svi oni, u prvoj fazi prijave, odgovaraju na osnovna pitanja kako bi ušli u sami proces realizacije kviza. Nakon toga, oni koji budu imali tačne odgovore, ulaze u drugu fazu, koja podrazumijeva testiranja iz opšteg znanja, nakon čega svaki od kandidata dobije svoj portfolij, koji se automatski unosi u softwer i nakon čega se sistemom slučajnog uzorka izaberu učesnici kviza. S obzirom na broj prijava, situacija je sasvim zadovoljavajuća i za otprilike dvije sedmice, koliko je dovoljno prema licenci, trebali bismo dobiti prve kandidate za testiranja. Tek nakon te druge faze moći ćemo vidjeti ko stvarno može u kviz i kakvo nam je realno stanje. Moje lično mišljenje je da ćemo za dvije do tri sedmice, baš kada i studio i scenografija i tehnika budu spremni, imati i prvih osam kandidata za kviz.

Znaju li ste termini prikazivanja?

  • Za sada se nismo bavili tim dijelom projekta. Opcija od dva emitiranja sedmično je svakako u prvom planu, ali s obzirom da slijedi ljetnji period i pada uopće interesovanje za TV programe, možda i na tom dijelu nešto izmijenimo. U zavisnosti od tog dijela, bit će jasno i koji su termini u pitanju.

Koliko je iznos glavne nagrade?

  • Konačno što se tiče nagrade, kako samo i ime kaže, nagrada je jedan milion KM i to je najveća nagrada za jedan kviz u regionu.