U Sarajevu otvorena knjiga žalosti
0

FOTO / Suosjećanje sa žrtvama i osuda zločina u Norveškoj

Piše: A. Dž.
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Tuga, bol, ogorčenje...osjećaji su koje su Sarajlije, ali i svi oni koji žive u ovom gradu, iskazali u knjizi žalosti, koja je u ponedjeljak otvorena u ambasadi Norveške kako bi se odala počast žrtvama zločina Andersa Behringa Breivika.

Ispred norveške ambasade u Sarajevu upaljene su svijeće, položeno je cvijeće i zastave su na pola koplja. Oni koji žele odati počast Breivikovim žrtvama skrušeno izlaze iz zgrade. Riječima, koje upisuju u knjigu žalosti, iskazuju svoje suosjećanje, ali i ogorčenje, te traže da se osudi zločin koji je uzdrmao cijeli svijet.

"Mi građani Sarajeva znamo koliko je bolno ono što se dogodilo u Norveškoj. Uz vas smo", glasi jedna od poruka, a i ostale su sličnog sadržaja.

"Prijateljskom narodu Norveške: Sarajlije su uz vas u ovim teškim danima za vašu zemlju", napisao je jedan naš sugrađanin.

Razgovarali smo sa jednim našim sugrađaninom koji je došao da oda posljednju počast ubijenima. Iako nikada nije bio u Norveškoj potreslo ga je ono što se dogodilo. Suosjeća, kaže, sa cijelom nacijom.

"Stalno ističemo da je religija privatna stvar, a u ime religije se čine najveći zločini. Ovo je uzdrmalo sve temelje demokratskog društva. Strašno!", kaže on.

Među prvim domaćim političarima koji su se upisali u knjigu žalosti je član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

"Nažalost, mi jako dobro razumijemo kako je to biti žrtvom jednog iracionalnog, neshvatljivog terora kakav su doživjeli Norvežani. Ja sam došao da predam saučešće ambasadoru Norveške koji je prijatelj ove zemlje i koji je mnogo toga učinio za Bosnu i Hercegovinu", kazao nam je Izetbegović.

Knjiga žalosti u ambasadi Norveške će biti otvorena do 27. jula, od 13. do 15 sati.