Sesija Igmanske inicijative
0

"Suočili smo se s prošlošću, sada je vrijeme da idemo dalje"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Uz učešće šefova država Srbije - Borisa Tadića, Crne Gore - Filipa Vujanovića, Hrvatske - Ive Josipovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića danas je u Sarajevu počela 21. sesija Igmanske inicijative, kojom se obilježava i deseta godišnjica njenog postojanja.

Na početku sesije pozdrav su učesnicima uputili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i šef Delegacije EU u BiH Dimitris Kourkoulas. Također, pročitana su pisma člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji iz opravdanih razloga nisu mogli doći na sesiju.

U svojoj poruci član Predsjedništva BiH Radmanović je kazao da su ideje Igmanske inicijative uvijek nailazile na veliku podršku u zemljama članicama zbog njihove dobrovoljnosti, praktičnosti, realnosti i zato što su odgovarale potrebama građana tih zemalja.

Radmanović je ocijenio da ovakve konferencije mogu doprinositi jačanju stabilnosti u regionu.

Bivši hrvatski predsjednik Mesić je poručio da je Igmanska inicijativa prevalila značajan put u posljednjih deset godina.

On je naveo da je prije deset godina normalizacija u regionu bila samo daleki san, a danas je realnost.

Uz to, dodao je, napravljeni su veliki koraci u suočavanju s prošlošću, a sada je vrijeme da se ide dalje.

Mesić je poručio da je sada potrebno raditi na temeljima za koje vjeruje da su dovoljno čvrsti da izdrže nalete povremenih bura.