Nema drugog izlaza
17

Šunje: Neusvajanje budžeta u zadanom roku znači kolaps FBiH

FENA
Aziz Šunje
Aziz Šunje
Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Aziz Šunje izjavio je Agenciji Fena da ne smije ni pomisliti na neusvajanje budžeta FBiH u zadanom roku, odnosno do 4. decembra, jer bi to predstavljalo opću tragediju za FBiH.

"Ne vidim drugog izlaza nego da se budžet usvoji i trenutno ne mogu uopće sagledati posljedice, ako se to ne desi. Bez stand-by aranžmana došlo bi u pitanje i djelovanje svih institucija koje se finansiraju s budžeta. Jednostavno nastao bi kolaps u FBiH", kazao je Šunje.

Fiskalno vijeće BiH na sjednici prije 10-ak dana donijelo je odluku da rok za usvajanje budžeta u državnom i entitetskim parlamentima bude 4. decembar, nakon čega bi Izvršni odbor MMF-a u Washingtonu mogao dati pozitivnu ocjenu prvog pregleda provođenja stand by-aranžmana.

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, koji je u parlamentarnu proceduru uputio federalni premijer Nermin Nikšić, danas je dostavljen u pisanoj formi poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tokom redovne sjednice tog doma u Sarajevu.

U Parlamentu su oprečni stavovi pozicije i opozicije o tome da li premijer ima ovlasti da takav akt samostalno uputi Parlamentu. Sadašnja parlamentarna većina tvrdi da je to potpuno zakonito i ustavno, dok opozicija dovodi u pitanje Nikšićev potez.

Premijer je na jučerašnjoj pres-konferenciji direktno vezao usvajanje budžeta s nastavkom stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, čiji bi izostanak donio velike finansijske probleme Federaciji, tj. ugrozio njenu fiskalnu stabilnost.

Budžet FBiH za za 2013., dostavljen iz premijerovog ureda, predložen je u iznosu 2.214.180.122 KM, dok je ovogodišnji 1.999.084.438 KM.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić najavio je za ponedjeljak, 3. decembar, vanrednu sjednicu Doma posvećenu budžetu, a protekle sedmice je i iz Doma naroda istim povodom najavljeno, također, vanredno zasjedanje 4. decembra.