Dolazak proljeća
0

Sunčanije vrijeme tek od naredne sedmice

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vrijeme ove sedmice, kao što je navedeno u mjesečnoj prognozi, bit će vrlo promjenjivo sa čestim izmjenama sunčanih i perioda sa kišom, a sunčanije vrijeme možemo očekivati tek od naredne sedmice, kazao je Željko Majstorović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

„Iako smo ove sedmice imali sunčane periode, temperature su posebno u jutarnjim satima bile dosta niske i kretale su se oko nule. U drugoj polovini mjeseca kada i kalendarski nastupa proljeće, očekuje se dosta stabilnije vrijeme“, istakao je Majstorović.

Česte promjene vremena posljednih dana praćene su i nepovoljnom biometeorološkom prognozom te karakterističnim proljetnim umorom.

Proljetni umor obilježen je vrlo brzim zamaranjem, manjkom koncentracijem, bezvoljnošću i potrebom spavanja tokom dana. Nastaje kao posljedica manjeg kretanja i boravka u zatvorenim prostorijama tokom zime.

Liječnici preporučuju raniji odlazak na spavanje, više šetnje i boravka na otvorenom. Tokom dana budite fizički aktivni i pijte najmanje dvije litre vode na dan. Ona podiže osjećaj fizičke snage i regulira probavu, čime se smanjuje i osjećaj umora.