BiH
0

Sumnjivi lijek protiv raka na tržištu BiH

SRNA
Od ukupno 12 vrsta lijekova, za koje američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) sumnja da nisu pouzdani, na tržištu BiH nalazi se samo "herceptin", lijek protiv raka, potvrđeno je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

FDA je objavila novi kvartalni spisak lijekova "oko čije neškodljivosti ima izvjesne rezerve", a među kojima su se našli lijekovi protiv raka "herceptin", kompanije "Roš", lijek za srce "multak", koji proizvodi firma "Sanofi Aventis" i drugi, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša rekla je da FDA navodi da će određene regulatorne mjere biti primijenjene jedino ako bude tačno utvrđena povezanost ovih lijekova sa rizicima po zdravlje pacijenata.

"FDA na ovaj način ni u kom slučaju ne zabranjuje ljekarima propisivanje ovih lijekova, niti prestanak uzimanja terapije pacijenata. Herceptin se daje pacijentima jedino pod ljekarskim nadzorom, znači tokom bolničkog liječenja i do sada nismo imali nikakve nuspojave od ovog lijeka", istakla je Grubiša.

Ona je dodala da FDA u svom izvještaju navodi da će u narednom periodu nastaviti praćenje i procjenu potencijalnih štetnih efekata navedenih preparata, s obzirom da nije definitivno utvrđena povezanost između tih lijekova i rizika u vezi sa njihovom primjenom.

U većini navedenih slučajeva, FDA je dala malo nagovještaja o tome kakve su konkretno sumnje u pitanju i obično se samo navodi da se i dalje proučava problem, kako bi se odredilo postoji li potreba za nekom "regulativnom akcijom".

Međutim, za lijek protiv visokog holesterola "zokor" firme "Merk" i za "invirazu", lijek za sidu kompanije "Genetek" (filijale "Roša"), FDA je već ranija iznijela nešto preciznija upozorenja o sigurnosti.