Sud BiH
0

Suljo Karajić osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina

SRNA
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Sulju Karajića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima na području Bihaća.

Karajić je proglašen krivim za ubistva, zlostavljanje i protivzakonito zatvaranje civila i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika osuđen je na 14 godina zatvora, a za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na 12 godina, ali mu je Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora.

Apelaciono vijeće je Karajića proglasilo krivim za devet od ukupno deset tačaka optužnice, između ostalog, za ubistva Amira Karajića zvanog Kolač i Muje Pehlića 1994. godine, kao i za "neosnovana privođenja i zlostavljanja civila i pripadnika NOAPZB-a" u prostorijama osnovne škole u Todorovskoj Slapnici, gdje su neki ubijeni.

    Karajić je oslobođen krivice da je u decembru 1994. godine u selu Trnovi pripadniku NOAPZB-a ručnom testerom sjekao glavu, koju je stavio na štap i potom ga zabio u zemlju,javio je Birn.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje rekao je da vijeće neosporno identifikovalo optuženog kao počinioca zločina. "Svjedoci Tužilaštva BiH su ga prepoznali kao Sulju `Hodžu` koji je imao fiksator na ruci i gumenu palicu kojom je tukao. Prepoznali su ga u sudnici, a neki su mu se direktno i obratili'', rekao je Vukoje.

Prvostepenom presudom u aprilu prošle godine, Karajić je, takođe, proglašen krivim za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima s područja Bihaća i osuđen na kaznu zatvora od 18 godina.
Ova presuda je ukinuta u aprilu ove godine nakon što su uvažene žalbe Tužilaštva BiH i odbrane, te je naloženo ponovno suđenje pred Apelacionim vijećem. 

    Karajiću je u kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17. oktobra 2007. godine, a Apelaciono vijeća ga je oslobodilo plaćanja naknade troškova. 

    Oštećeni sa eventualnim imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.     

    Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.