BiH
0

Suljkanović i Yousefi o mogućnostima ulaganja Irana u BiH

FENA
Enes Suljkanović
Enes Suljkanović
Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Gholamrezom Yousefijem o mogućnostima investiranja u kapitalna preduzeća u Doboju, Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sastanku je prisustvovao načelnik Općine Doboj Obren Petrović koji je upoznao iranskog ambasadora o namjerama da se obnovi rad nekadašnjeg giganta dobojske općine.

I predstavnici HIFA Grupe, koji su učestvovali u razgovorima, izrazili su želju da zajednički s firmama iz Irana investiraju u Bosanku i na taj način pokrenu nekadašnji brend bivše Jugoslavije, saopćeno je iz Suljkanovićeg kabineta.

Ambasador Irana je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne u traženju investitora iz svoje zemlje, koji su spremni za ulaganja u Doboj i ostale dijelove Bosne i Hercegovine.

U svojoj prošlogodišnjoj posjeti premijeru RS-a Aleksandru Džombiću predočio je spremnost Irana da investira 120.000.000 eura u rekonstrukciju željezničke mreže na području Republike Srpske i Federacije BiH.

Tada je dogovoreno da će delegacija iz RS-a i FBiH posjetiti Iran gdje bi zaključili dogovore koji su postignuti na tom sastanku.

Ambasador je izrazio očekivanje da potpredsjednik RS-a, zajedno s predstavnicima resornih ministarstava BiH, te vlada RS-a i FBiH i predstavnicima željezničkog saobraćaja oba entiteta posjete Iran, predstave BiH te dogovore značajne investicije.

Potpredsjednik Suljkanović je izrazio zahvalnost iranskom ambasadoru za dosadašnju podršku zajedničkim aktivnostima u Kamenici i Tarevcima gdje su osigurana sredstva od oko 140.000 KM, a spreman je da razgovara sa svim relevantnim institucijama na području cijele Bosne i Hercegovine koje bi podrže investicije Irana s ciljem da se smanji broj nezaposlenih, a povećaju prihodi lokalnih zajednica i entiteta.