BiH
34

Suljagić: Sve masovniji odziv u kampanji "Glasaću za Srebrenicu"

FENA
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Uprkos svakodnevnim kršenjima ljudskih prava i diskriminaciji građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti, ali i svakodnevnim pritiscima i opstrukcijama entitetskih institucija s kojima se naši aktivisti susreću, kampanja registracije se nastavlja punom parom. Svakodnevno, na naša vrata pokuca veliki broj ljudi koji su prije rata živjeli u Srebrenici, rat i genocid od 1992. do 1995. preživjeli u Srebrenici ali i građana BiH koji nemaju neposredne veze sa Srebrenicom, ali žele u skladu s Ustavom i zakonima ove zemlje da svoje biračko pravo iskoriste u Srebrenici, izjavio je za Fenu koordinator kampanje "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić.

On kaže da to pokazuje da Srebrenica nakon 11. jula nije prazna i da građani BiH ne zaboravljaju Srebrenicu.

Naglašava da građani pokazuju svoju odlučnost uprkos međunarodnoj zajednici koja i dalje, uz rijetke izuzetke kao 1995. godine, mirno posmatra kršenje Ustava i zakona BiH, ali i ljudskih prava građana Srebrenice.

  • Utjelovljenje tog odnosa međunarodne zajednice je i ponašanje OSCE-a koji mirno posmatra diskriminaciju i represiju koju nad našim aktivistima i građanima Srebrenice provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija Republike Srpske - kaže Suljagić i zaključuje da su građani BiH pokazali da je jedini odgovor na represiju još masovnija registracija.