BiH
16

Suljagić: Pritisak na aktiviste kampanje "Glasaću za Srebrenicu"

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu“ upozorila je da su institucije entiteta Republika Srpska počele vršiti "otvoren i sistematski pritisak"na njihove aktiviste i građane Srebrenice nesrpske nacionalnosti, što, kako su naglasili, predstavlja napad na temeljna ljudska prava.

"Jučer u poslijepodnevnim satima, službenik policijske uprave u Srebrenici presreo je na ulici jednog od naših aktivista i bez ikakvog objašnjenja počeo postavljati pitanja o građanima BiH koji su se u protekle dvije sedmice registrovali da glasaju u Srebrenici na njegovoj i adresama drugih građana Srebrenice", kazao je, boraveći danas u Tuzli, Emir Suljagić, koordinator akcije "Glasajmo za Srebrenicu“.

Dodaje se da se policijski službenik nije predstavio niti obrazložio pravni osnov za presretanje aktiviste na ulici, ali je bio "u posjedu spiska građana koji su prijavili prebivalište u Srebrenici odštampanog na zvaničnom memorandumu MUPRS-a".

Iz građanske inicijative su, također, saopćili da su službenici policijske uprave u utorak odbili primiti zahtjev za promjenu prebivališta petoro mladića i djevojaka rođenih između 1992. i 1994. godine, rekavši da njihov matični broj nije valjan.

"Svi su imali validne lične dokumente izdate u Federaciji BiH. I pored toga što zakon nalaže da je postupajući organ u tom slučaju dužan izdati rješenje s pisanim obrazloženjem, službenici policijske uprave u Srebrenici to nisu učinili, čime su prekršili zakone države Bosne i Hercegovine kojima je uređeno pitanje ličnih dokumenata", rekao je Suljagić, koordinator akcije "Glasajmo za Srebrenicu".

Na narednim lokalnim izborima u oktobru ove godine, prema Izbornom zakonu, pravo glasa neće imati Srebreničani koji trenutno žive u Federaciji BiH. Stoga iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" pozivaju građane BiH da na "zastrašivanje vlasti RS-a odgovore još masovnijom registracijom.

"Mi ćemo im platiti prijevoz ukoliko dolaze iz Federacije i pomoći, a ukoliko su iz Srebrenice pripremit ćemo za njih sva dokumenta", istakao je Emir Suljagić, koordinator akcije "Glasajmo za Srebrenicu". Prema procjenama, u Srebrenici trenutno živi gotovo 5.000 stanovnika, a na biračkom spisku je oko 12.000 birača.