BiH
4

Suljagić: Pravo na slobodu kretanja i prebivališta ne može ograničavati niko, pa ni Dodik

FENA
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Rješenja Suda u Srebrenici, kojim su jučer obustavljeni prekršajni postupci koje je pokrenuo MUP RS-a zbog navodnog kršenja Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, predstavljaju krah pokušaja kriminalizacije slobode kretanja u BiH, izjavio je za agenciju FENA koordinator Građanske inicijative “Prvi mart” Emir Suljagić.

On je naglasio da je MUP RS-a vođenjem ovih postupaka kršio Ustav BiH i Zakon o prebivalištu i boravištu građana BiH.

"To je rađeno po direktnim instrukcijama iz vrha tog entiteta, od predsjednika RS-a Milorada Dodika i tadašnjeg ministra MUP-a RS-a Stanislava Čađe do funkcionera na nižim nivoima vlasti", kazao je Suljagić.

Dodao je da su ova sudska rješenja dokazala da su dva prava u Bosni i Hercegovini nenarušiva i sveta, a to su pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu izbora prebivališta.

"Ta dva prava ne mogu i neće biti predmet bilo čije individualne volje, pa makar taj neko bio Milorad Dodik, Rajko Vasić, Stanislav Čađo ili bilo ko drugi", potcrtao je Suljagić.

Koordinator za pitanja ljudskih prava u Građanskoj inicijativi “Prvi mart” Nedim Jahić istakao je da su jučerašnja sudska rješenja pokazala da su službenici Policijske stanice Srebrenica koji su do sada povratnicima u taj grad poništavali potvrde o prebivalištu to radili isključivo iz političkih motiva i etničke diskriminacije.

"To je jasno vidljivo iz činjenie da su svi građani kojima su poništene potvrde bili bošnjačke nacionalnosti, iako u Srebrenici ima veliki broj građana srpske nacionalnosti koji su pred izbore došli iz Srbije i registrovali se u Srebrenici, a da nikad nisu bili predmet nikakve istrage", tvrdi Jahić.

Najavio je da će Inicijativa podnijeti krivične prijave i tražiti da bude utvrđeno ko je zloupotrijebio službeni položaj u političke svrhe, kao i da u skladu sa Zakonom o prebivalištu i boravištu građana BiH bude utvrđeno koje su osobe prijavljene u Srebrenici i drugim gradovima Podrinja, a trenutno žive u Srbiji.

"Svi kojima su poništene potvrde imaju pravo da ponovo prijave prebivalište u Srebrenici ili bilo gdje drugo gdje žive, odnosno odakle vode porijeklo", rekao je Jahić.