"Spasimo Srebrenicu"
14

Suljagić: Jedni drugima plačemo na ramenu, a 20 godina ništa ne radimo

Piše: D. Brkić
Plan registracije prijeratnih stanovnika Općine Srebrenice za predstojeće lokalne izbore u BiH prezentovan je danas u tuzlanskom BKC-u. Uvodnu riječ je imao muftija tuzlanski Husein efendija Kavazović, koji je rekao kako su Bošnjaci ostavljeni sami da rješavaju ono što su drugi slatko obećavali. Muftija Kavazović je rekao kako je snaga u bošnjačkom narodu, koji bi trebao stati iza Srebrenice.

"Ako budemo odlučni mi našu Srebrenicu i naše Podrinje možemo sačuvati. Ne za sebe nego za Bosnu i Hercegovinu i to je naš cilj. Zbog toga vas molim da se u ovim danima ispred nas ne osvrćemo na ono što je bilo, jer nemamo vremena za analizu. Pogledajmo naprijed, jedni drugima pogledajmo u oči i hrabro nastupimo. Mi na ovom putu ne možemo biti poraženi, mi na ovom putu možemo biti samo pobjednici", rekao je muftija Husein efendija Kavazović.

Potom je sekretar Tuzlanskog muftijstva Muamer Zukić prezentovao plan registracije prijeratnih stanovnika Srebrenice. Prema tom planu, do 21. augusta je neophodno obaviti 4.000 preregistracija, kako bi Bošnjaci koji žive u Federaciji BiH ili u drugim zemljama imali pravo glasa na predstojećim izborima.

"Eho genocida u Srebrenici se snažno čuje, a u prilog tome govori podatak kako se mali broj prijeratnog stanovništva vratio u Srebrenicu. Ovo je posljednji alarm i šansa da se žrtve genocida zaštite. Dakle, Srebreničani se moraju preregistrovati, odnosno promijeniti mjesto boravka i dobiti ličnu kartu u Srebrenici. Zbog toga smo sačinili plan i jasno naveli šta u narednom periodu treba uraditi. Postoji opasnost od opstrukcija i zbog toga moramo pravovremeno djelovati. Planirano je da se u Srebrenici otvori informativni centar kako bi građani imali svaku vrstu pomoći. Također, bit će organizovane autobuske linije, ali je najvažnije da vlasti u Federaciji BiH javno kažu da li građani Srebrenice gube bilo kakva prava u Federaciji BiH ukoliko se odluče na proces preregistracije", naveo je Zukić.

Nekadašnji ministar u Vladi Kantona Sarajevo Emir Suljagić je istakao da se grdno vara svako ko misli kako će Srebreničanima i ovoga puta stranci pomoći.

"Nemojte da od ovakvih skupova pravimo sijela. Jedni durgima plačemo na ramenu, a 20 godina ništa ne radimo. Ja sam zajedno sa aktivistima Udruženja studenata, uz pomoć mobitela i laptopa, animirao određene instance. Dobio sam pismena obećanja pojedinih ministara i direktora da Srebreničani u slučaju preregistracije neće izgubiti nijedno pravo", kazao je Suljagić.

Međutim, Zulfo Salihović ističe kako su Srebreničani i ranije dobijali obećanja ministara te da se zbog lažnih obećanja nikom ne smije vjerovati. Inače, projekt "Spasimo Srebrenicu" je podržalo dosta udruženja iz Srednjeg Podrinja, a u narednim danima očekuje se njegova jača implementacija. Današnjem sastanku u Tuzli je prisustvovao i reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić, a naglašeno je kako Islamska zajednica u procesu preregistracije Srebreničana može odigrati ključnu ulogu.