BiH
24

SREBRENICA / Sulejmana Memić ispunit će 11. jula posljednju želju svoje sestre i ukopati njene sinove

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sedamdesetosmogodišnji Ismet Memić i njegova četiri godine mlađa supruga Sulejmana će 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ukopati Sulejmanine sestriće. Pokopali su zetove, sestriće, brata, a ove godine će pokopati Amira i Asima Mujića.

Amir i Asim Mujić su najstariji i najmlađi sinovi Izete i Kasima Mujića. Imali su i srednjeg brata Samira, ali ubijen je i on, a njegove kosti i kosti oca Kasima su ranije pronađene. Dženaza im je klanjana 2010. godine.

Ubijeni su 12. jula 1995. godine. Amir je tada imao 20, a najstariji Asim, 24 godine. Srednji Samir je imao 22 godine kada je ubijen. Zločinci su uništili cijelu porodicu Mujić.

"Ja sam imao četiri sestre. Svaka je imala muževe i po jednog sina. Sin od jedne sestre je uspio pobjeći i sad živi u Švedskoj. Muž od najmlađe sestre je pobjegao kroz šumu i ranjen je više puta. Kroz šumu je išao 36 dana i nekako je došao do Tuzle. Oni su samo preživjeli", ispričao nam je Ismet Memić.

Brat Sulejmane Memić, Sulejman, kojeg su zvali nadimkom Hare, također je žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima. Nepokretnu majku je prenio na leđima do autobusa, ali su ih razdvojili. Njegova stara i nepokretna majka je puzala na rukama do Tuzle, a kasnije je prešla u Sarajevo. Sulejman je ukopan u prvoj dženazi u Potočarima.

Izeta Mujić, Sulejmanina sestra i majka ubijene braće Mujić, bila je u Tuzli nakon što je protjerana iz Srebrenice. Došla je u Sarajevo kod Ismeta i Sulejmane. Umrla je, a nije dočekala da nađe kosti svog muža i sinova.

"Sestra me prije smrti zamolila da ja preuzmem brigu o pronalasku njenih sinova. Ja sam na to pristala i rekla sam da ću dati krv za djecu moje sestre. Nakon nekog vremena su nas zvali da dam krv i tada su pronašli mog zeta i srednjeg sestrića Samira. To je bilo 2010. godine. Nakon toga su nas zvali i za Amira i Asima“, ispričala nam je Sulejmana Memić.

Njihov tetak, Ismet Memić nam je kazao da su prošle godine pronađene kosti jednog od braće Mujić, ali nisu mogli ustanoviti o kome je riječ.

"Nisu bili zajedno kada su ubijeni. Asim je pronađen u grobnici kod Zvornika, a Amir je pronađen u tri grobnice. Nađeni su bez ičega, ikakvih dokumenata i nisu znali koji je koji. Otišao sam u Tuzlu, i na osnovu mjerenja dužine kostiju su zaključili koji je koji, jer je najmlađi Amir bio najviši", rekao nam je Memić.

Njegova jedina molba je bila da Amira i Asima pokopaju pored njihovog oca Kasima i brata Samira.

"Imaju dva mjesta i pokopat će ih pored oca i brata. Neka sva četvorica budu jedan pored drugog, to je i moja želja bila i molio sam sve koje sam mogao da mi je ispune", kazao je naš sagovornik.

Ismet i Sulejmana imaju tri kćerke. Izet je došao u Sarajevo 1969. godine, iako je njegova porodica još dugo ostala u Potočarima. I oni su preživjeli ratna mučenja u sarajevskom naselju Grbavica.

"Doživljavali smo svašta, vrijeđanja i psovke. Batko nam je hodao ispod prozora, meci su nam prolazili na sve strane, nikad nismo spavali. Bilo je to teško vrijeme", sa mukom se prisjeća ratnih godina Izet Memić. Na sreću, nakon osam mjeseci su izašli sa Grbavice i smjestili se u naselju Pofalići gdje su proveli ostatak rata.

Vratili su se u stan na Grbavicu nakon rata. Pokopali su posmrtne ostatke članova njihove porodice, a 11. jula će u Potočarima svoj vječni smiraj pronaći i Amir i Asim Mujić.