Na poziv Borisa Tadića
0

Sulejman Tihić u maju u Beogradu

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u srijedu da će, na poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića, u maju doći u Beograd i da će sa srbijanskim predsjednikom razgovarati "o svim otvorenim pitanjima".

Tihić je Tanjugu rekao da je telefonom pozvao predsjednika Tadića odmah pošto je u srbijanskom parlamentu usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici.

  • Čestitao sam mu jer znam da je i on puno na tome radio, da je trebalo dosta toga usaglasiti i osigurati podršku i mislim da je to dobro ne samo za unutarnje potrebe Srbije i suočavanje s prošlošću, nego i za određene odnose unutar BiH, izjavio je lider SDA.

Tihić je ocijenio da je najvažnije to što je deklaracija "dobar znak" i doprinjeće daljem unapređenju odnosa Srbije i BiH koji su u protekle četiri godine bili u, kako je rekao, nekoj vrsti mirovanja i uglavnom se svodili na odnose između Srbije i entiteta Republika Srpska.

On je objasnio da će u Beograd doći "u funkciji predsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika najveće bh. političke stranke".

  • Tadić je mene pozvao da dođem u Beograd i ja sam to rado prihvatio. Otprilike smo se dogovorili da to bude u maju, kazao je Tihić i dodao da će to svakako biti prije skupa „Zapadni Balkan - EU„ koji će u junu biti održan u Sarajevu.

Lider SDA je rekao da želi i da članovi Predsjedništva BiH dođu u Beograd, kao i da predsjednik Srbije posjeti Sarajevo.

Tihić je rekao da će s Tadićem "razgovarati o svim otvorenim pitanjima", a da bi ta pitanja mogla da se podudare i sa sadržajem razgovora kada članovi Predsjedništva BiH posjete Beograd.

On je ocijenio da su nedavni susreti srbijanskog predsjednika Tadića i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, u Opatiji i Bruxellesu, "dali nadu građanima, ne samo Srbije i Hrvatske nego na neki način i regiona da probleme moramo riješavati razgovorima, dogovorima, a ne sukobima i podjelama".

  • Tako treba i s BiH, smatra Tihić.

On je takođe rekao da nije optimista kada je u pitanju izjašnjavanje Parlamenta BiH o zločinima u Srebrenici jer za to, kazao je, bar u ovom trenutku ne postoji spremnost u Republici Srpskoj.

  • U parlamentu BiH ne možemo usvojiti ništa preglasavanjem, za to je potrebna većina iz oba entiteta i svih naroda, podsjetio je Tihić, javio je Tanjug.