BiH
0

Sulejman Tihić optužen za zloupotrebu položaja

NINA
Član Glavnog odbora Stranke demokratske stranke (SDA) BiH iz Cazina Zuhdija Dizdarević optužio je na današnjoj, posljednjoj sjednici Glavnog odbora te stranke pred zakazani 4. kongres predsjednika SDA Sulejmana Tihića za direktno i svjesno kršenje Statuta stranke, zlopotrebu pečata i potpisa predsjednika stranke.

Time je, prema Dizdarevićevim riječima, doveo u pitanje legalnost kongresa.

Dizdarević je trenutno stanje u stranci opisao izvanrednim i smatra da ga je potrebno riješiti što prije. On tvrdi da se u Općinskom odboru SDA Cazin tokom cijelog izbornog procesa pod podrškom predsjednika stranke Sulejmana Tihića kršio Statut stranke i pravila izbornog postupka.

Između ostalog, navodi da je 6. januara ove godine na sjednici Općinskog izvršnog odbora na nestatutaran način donesena odluka o broju članova Skupštine OO-a SDA Cazin, zatim Odluka o imenovanju dvaju članova i dvaju zamjenika u Izbornoj komisiji OO-a SDA Cazin, a potom su donesene i odluke o uvođenju komisije u tri mjesna ogranka, te na nestatutaran način donesena odluka o isključenju dvaju istaknutih članova SDA iz stranke.

Dizdarević je na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA tražio da se na dnevni red uvrsti informacija o kršenju statuta SDA od predsjednika stranke Sulejmana Tihića tokom izbornog procesa u stranci, ali je njegov prijedlog odbijen.