Analiza agencije Polis
42

Sulejman Tihić najbolje govori kada istinu govori

Klix.ba
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Tihić, predsjednik SDA, večeras je gostovao na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića. Agencija za političko komuniciranje Polis analizirala je njegov nastup u kojem, između ostalog, navode da Tihić najbolje govori kada govori istinu.

Prilikom gostovanja na Face TV Sulejman Tihić je iskazao svoje stavove i stavove stranke o bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Kroz opušten razgovor sa Senadom Hadžifejzovićem razgovarao je o svim gorućim problemima u BiH, imao je prostora i vremena da se izrazi, bio je opušten i ostavio je dojam da mu odgovara što ima dovoljno vremena da kaže ono što ga pritišće, navode iz Agencije za političko komuniciranje Polis.

Prilikom razgovora nije se ustručavao da ukaže na zakonske nepravilnosti oko donošenja budžeta i da imenuje aktere tih dešavanja. Svoje stavove je iznosio argumentovano. O političkim protivnicima nije govorio oštro, koristio je blage riječi i blag ton, gotovo kao da je birao izraze. Govorio je narodnim jezikom, bez ustaljenih i streotipnih političkih sintagmi i stranih ili stručnih riječi nerazumljivih prosječno obrazovanom građaninu. U trenutku kada i spominje neke stručne izraze trudio se da ih objasni i približi značenje određenih pojmova.

U studiju se osjećao ugodno i djelovao je prirodno, i očigledno ima bolji nastup kada nije vremenski ograničen i kada razgovara sa poznatim sagovornikom, tako da je razgovor ličio na intiman razgovor dvojice prijatelja koji se dugo nisu vidjeli. Hadžifejzović ga nije prekidao i upadao mu u riječ, i to mu je odgovaralo. Govorio je smireno i nije imao agresivnosti u nastupu, što ukazuje na dobronamjernost i iskrenost kada govori o političkim i društvenim problemima. Na licu mu se isticao umor i nezadovoljstvo zbog aktuelnih problema u državi, te se stiče dojam da je jako razočaran u ljude. Kada je želio nešto da istakne naginjao bi se naprijed u želji da ostvari prisniji kontakt s gledaocima.

Njegova facijalna ekspresija je bila obojena emocijama, i imao je ozbiljan i tužan izraz lica, jer upravo teme o kojima je govorio pobuđuju takve emocije. Imao je dobar kontakt očima, više od 80% vremena tokom trajanja razgovora gledao je direktno u oči svog sagovornika. Nekoliko puta se iskreno nasmijao, koristio je sve mišiće lica i facijalna ekspresija mu je bila iskrena.

Sporo je govorio i davao sebi vremena da razmisli o svakom odgovoru, vodio je računa o konstrukciji rečenica. Dosta je gestikulirao rukama, ali uglavnom u rasponu od pojasa do ramena, kako zahtjevaju principi poslovne komunikacije.

Ljiljanom na reveru je istaknuo svoje opredjeljenje i pripadnost stranci, te poručio da je patriota. Osim govorom tijela i obilježjima, on svoju poziciju u odnosu „država i entitet“ jasno verbalno iskazuje, i u svom govoru pojam države i državnih interesa uvijek stavlja ispred entitetskih.