BiH
386

Sulejman Tihić uputio pismo: Čuvajte jedinstvo SDA!

Piše: F.V.
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić koji zbog bolesti već duže vrijeme nije prisutan na političkoj sceni, obratio se danas Glavnom odboru SDA, koji zasjeda u Goraždu, pismom u kojem je pozvao članove i rukovodstvo te stranke na jedinstvo.

Ovo je Tihićevo prvo oglašavanje u posljednje vrijeme. Iako su pojedini dužnosnici SDA najavljivali, Tihića, međutim, nije bilo na današnjem GO SDA.

Tihić je u pismu naveo da je njegovo zdravstveno stanje u posljednje vrijeme poboljšano.

"Vrijeme da vam se uskoro pridružim u radu. Iako sam na liječenju, pratim rad Stranke. U kontaktu sam sa rukovodstvom, a posebno zamjenikom Bakirom Izetbegovićem", navodi se u pismu do kojeg je došao Klix.ba.

Za sve planirane aktivnosti, naveo je, potrebna nam je jaka SDA.

"Čuvajte jedinstvo Stranke. Držite se Programske deklaracije i Statuta. U procesu donošenja odluka nastojte postići što je moguće širi koncenzus. Jedino na takav način možemo ispravno odgovoriti izazovima koji su pred nama. Nemojte zaboraviti da nas iskustvo uči da kada god je bila jaka SDA, bila je sigurna i jaka i BiH", stav je Tihića.

Dodao je da je aktuelna politička situacija u BiH teška. Država se, naveo je on, nalazi se u zastoju, a u nekim segmentima i nazaduje.

"Nema ideja kako stvari pokrenuti naprijed, niti kod domaćih vladajućih političkih snaga, a niti od međunarodne zajednice. Zbog toga je vrlo važno da SDA ima inicijativu i prijedloge. Do sada je uvijek bilo tako. Nemojte dozvoliti da vrijeme do izbora bude obilježeno samo predizbornom kampanjom i retorikom. To vrijeme mora biti obilježeno nastojanjima da se država pokrene iz trenutnog stanja zastoja. Naše inicijative, kao na primjer u slučajevima 'Sejdić-Finci' i vojne imovine, nam mogu poslužiti kao primjer. Iako nisu do kraja dovršene, pokazali smo cijelom svijetu gdje je problem", naglasio je.

Poručio je kako mu je drago da će danas "raspravljati o konceptu ekonomskog razvoja 2014. - 2018. godina i da će to biti esencijalni dio naše platforme za izbore ove godine".

"Ono što nam je u ovom trenutku potrebno, osim deblokade EU i NATO puta, jeste intenzivan ekonomski razvoj i kvalitetniji standard naših građana", tvrdi Tihić.

Ovu godinu, prema Tihiću, obilježili su opravdani protesti građana u februaru i elementarne nepogode u maju mjesecu. Ocijenio je da je SDA u oba slučaja ispravno reagirala. Prijedlozi i mjere SDA su poslužili kao osnova državnim organima za akciju, ocijenio je.

"Istrajte u realizaciji usvojenih zaključaka. Ispunjavanja opravdanih zahtjeva građana i otklanjanje šteta elementarne nepogode mora biti naš prioritet", zaključio je Tihić, čestitajući nastupajući mjesec ramazan.