NSRS
0

Sukob Demokratske partije i SDS-a oko mandata trojice poslanika

FENA
Nakon zvanične sudske registracije Demokratske partije, poslanici Vojislav Gligić i Branislav Škobo, koji su u Narodnoj skupštini RS-a djelovali samostalno, moći će i zvanično da učestvuju u radu parlamenta kao članovi Demokratske partije.

Također, poslanik Momčilo Novaković, koji je djelovao u Parlamentarnoj skupštini BiH kao samostalni poslanik u Predstavničkom domu, učestvovat će dalje u radu državnog parlamenta kao poslanik Demokratske partije, saopćeno je danas iz ove stranke.

Naglašava se i da je rješenjem Osnovnog suda u Banjoj Luci, od 10. februara, Demokratskoj partiji 10. februara odobren upis u jedinstveni registar političkih organizacija čime su stvoreni uvjeti za njeno učestvovanje u institucijama zakonodavne vlasti u kojima su zastupljeni članovi te partije.

Na ovo je regirala SDS, uz stav da poslanici u Skupštini RS-a Vojislav Gligić i Branislav Škobo i poslanik Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković koji su poslaničke mandate dobili na listama SDS-a, ne mogu ih u skladu s Izbornim zakonom BiH prenijeti na Demokratsku partiju, niti na bilo koju drugu stranku.

  • Pošto su napustili klubove poslanika SDS-a i ukoliko neće da vrate mandate stranci od koje su ih dobili, mogu prema zakonu nastaviti da djeluju isključivo kao nezavisni poslanici, kao što je to bio slučaj i do sada u sličnim situacijama, stav je SDS-a.

Ta stranka navodi da je "očigledno namjera novoosnovane Demokratske partije da se lažno predstavi kao parlamentarna stranka".

Ističu i da Demokratska partija mora svoje mandate "zaslužiti na predstojećim izborima ukoliko za to bude imala glasački kapacitet".

  • Za svaki oblik lažnog predstavljanja navedenih poslanika i Demokratske partije, Srpska demokratska stranka će podnijeti tužbu nadležnim organima, poručila je SDS.