BiH
0

Šukalo: Građani strahuju od pasa lutalica kojih je sve više

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svakodnevno dežurni telefon Higijenskog servisa za hvatanje pasa lutalica u općini Novi Grad Sarajevo primi pozive 20-tak građana koji strahuju za vlastitu i za sigurnost svojih najbližih, izjavio je za Fenu v.d. izvršni direktor Javnog poduzeća "LOKOM" Amil Šukalo.

On kaže da su evidentirani i napadi pasa lutalica na prolaznike, o čemu podnosioci prijave prilažu dokumentaciju iz ambulante nakon ukazane medicinske pomoći.

Uposlenici nastoje da izađu ususret svim građanima, posebno na lokacijama gdje je prijavljeno prisustvo agresivnih pasa. Nakon hvatanja, pas se odvodi u Veterinarsku stanicu na stručnu obradu, a nakon toga se odvozi u azil.

Broj pasa lutalica se povećava.

"Skoro cijelo područje općine Novi Grad je veliko žarište. Ipak, najveća koncentracija pasa je na lokalitetu carine Halilovići, zatim fabrike "Zrak" u Buča potoku, Gradske deponije, naselja Bojnik te gotovo cijele Dobrinje", rekao je Šukalo.

Naglašavajući visok stepen razumijevanja građana, posebno onih koji su bili direktno napadnuti od strane agresivnih pasa, Šukalo kaže da uposlenici Higijenskog servisa nailaze i na otežavanja rada od strane pojedinih građana koji direktno ometaju hvatanje pasa, čak i onih koji su nanijeli tjelesne povrede sugrađanima.

Higijenski servis je u sklopu Javnog poduzeća "LOKOM" d.o.o. Sarajevo.

U junu su radnici higijenskog servisa u saradnji sa fondacijom Dogs Trust i veterinarskim stanicama, izvršili hvatanje i sterilisanje velikog broja pasa na području Novog Grada. Sterilisano je oko 3.000 pasa, a prema procjenama na taj način je spriječena reprodukcija oko 30.000 neželjenih kučića.

Marketing menadžerica Fondacije Dogs Trust BiH Aida Feraget izjavila je za Fenu da su proteklog vikenda uposlenici ove Fondacije završili ponovo brojanje pasa - lutalica u Sarajevu.

"Trenutno radimo analize, koje će biti završene za deset dana. Prošle godine u ovom periodu smo također brojali pse - lutalice, tako da ćemo imati s čim da kompariramo ovogodišnje rezultate", objasnila je Feraget.

Najavila je da u jesen planiraju nastavak akcije sterilizacije pasa, ali samo vlasničkih, zbog činjenice da su psi koji su napušteni od strane vlasnika ustvari uzrok problema ogromnog broja pasa - lutalica u BiH.

Dodala je da će početkom nove školske godine biti nastavljen i program edukacije namijenjen djeci u osnovnim školama koji se tiču sigurnosti boravka uz psa, odgovornog vlasništva i promovisanja brige o životinjama.