BiH
3

Šukalo, Borenović, Mihajlica i Govedarica: Većina je na staklenim nogama

Klix.ba
Branislav Borenović (Foto: Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: Klix.ba)
Lideri opozicije Branislav Borenović, Milanko Mihajlica i Vukota Govedarica te prvi čovjek Napredne Srpske Adam Šukalo ocijenili su danas, nakon završetka četvrte sjednice Narodne skupštine RS, da parlamentarna većina u RS nikada nije bila slabija i da je dovoljno da se jedan poslanik "oklizne dok žuri na glasanje", pa da ona padne.

Šukalo je ponovio da on i njegov stranački kolega Goran Đorđić nisu podržali i neće podržati nijedan zakon koji ide na štetu građana RS. Oni su danas glasali protiv seta zakona, a Šukalo je rekao da je to najlošiji zakonski set koji je ikada došao pred narodne poslanike.

"Prihvaćena je inicijativa poslanika Napredne Srpske da na sljedećem zasjedanju NSRS Specijalno tužilaštvo podnese izvještaj o svom radu. Vladajuća koalicija je danas imala krhku većinu od 42 glasa, ali mi nismo glasali za nacrte zakona. Glasali smo za amandmane, ali ne i za zakone. Naš stav je da ne podržavamo Vladu RS dok se ne razriješi afera o kupovini poslanika", kategoričan je Šukalo.

Još oštriji je bio lider radikala Milanko Mihajlica, koji je dodao da je neprihvatljivo da poslanici ne mogu glasati o revizorskom izvještaju, tvrdeći da je stanje u banjalučkom Kliničkom centru katastrofalno i da je za to najodgovorniji bivši ministar zdravlja Ranko Škrbić.

"Vidjeli smo koliko je vlast danas bila mobilna da sakupi potrebnu većinu. Vidjeli smo da su pojedini poslanici skidani sa infuzije da bi došli na glasanje i da bi se osigurala većina koja je tanka da tanja ne može biti. Većina poslanika SNSD-a više i ne brani Vladu RS i samo je pitanje dana kada će ona pasti", smatra Mihajlica.

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović dodao je da je danas više od pola zakona jedva dobilo potrebnu većinu i da su za to najzaslužniji upravo kupljeni poslanici, Vojin Mitrović i Ilija Stevančević.

"Sve se činilo da u 14 sati u NSRS budu 42 potrebna glasa. Neki su došli direktno iz bolničkih postelja, a neki su, poput Vojina Mitrovića, napustili ozbiljne poslovne sastanke da osiguraju ono što je trebalo. Da se samo jedan poslanik okliznuo i pao - pala bi i skupštinska većina koja nikada nije bila ovako tijesna. Jutros je bila prava drama u poslaničkim klubovima, jer je trebalo uvjeriti poslanike da glasaju za ono što su jučer kritikovali", kaže Borenović.

Njegov kolega iz SDS-a Vukota Govedarica rekao je da će poslanički klub ove stranke tražiti odgovor na pitanje da li je avion ili helikopter Vlade RS danas išao po Vojina Mitrovića u Beograd i doveo ga na vrijeme za glasanje u skupštinu.

"Ovo je većina na staklenim nogama. Pored 42 poslanika, postoje i određeni spavači koji služe Željki Cvijanović i Zoranu Tegeltiji da ispeglaju određene akte. Nijedan poslanik SDS-a nije glasao protivno stavovima stranke. Koliko sam vidio, za zakone su glasali Slavko Dunjić i jedan poslanik Koalicije Domovina. Što se tiče odluke Nenada Stevandića da zamrzne svoj status u SDS-u, vjerujem da će on i Mladen Bosić o tome razgovarati na sjednici stranačkih organa, ali je neprihvatljivo da Stevandić izlazi u javnost sa izjavama koje su suprotne stavovima SDS-a", istakao je Govedarica.