Nije se odazvao na poziv suda
0

Sudskom vještaku Berku Zečeviću određen pritvor

FENA
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući po prijedlogu Tužilaštva BiH, donio je 11. februara rješenje kojim se Berki Zečeviću, sudskom vještaku - balističaru, određuje pritvor koji može trajati do njegovog prebacivanja u sjedište Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Spomenuto rješenje donijeto je zbog neodazivanja Berka Zečevića na poziv MKSJ-a u svojstvu sudskog vještaka u predmetu Radovan Karadžić, odnosno u postupku saradnje s MKSJ, a radi povrede Pravila 77. (A) i (G) Pravilnika o postupku i dokazima MKSJ.

Sud BiH je u postupku izručenja (prebacivanja) Berke Zečevića odlučio kao u izreci ovog rješenja primjenom člana II.8. Ustava BiH u vezi sa članom 29. Statuta i članom 57. Pravilnika.

Pravilo 57. Pravilnika propisuje postupak nadležnih organa nakon hapšenja, te navodi: “Poslije hapšenja, dotična država će optuženog pritvoriti i smjesta o tome obavijestiti sekretara. Dovođenje optuženog u sjedište Međunarodnog suda zajednički organizuju nadležni organi Bosne i Hercegovine, vlasti Kraljevine Holandije i sekretar Tribunala.

Također, Pravilo 58. Pravilnika jasno navodi da član 29. Statuta MKSJ-a ima prednost u primjeni, odnosno derogira nacionalne odredbe o izručenju koje su u suprotnosti sa članom 29. Statuta, države koja postupa po nalogu MKSJ-a, saopćeno je iz Suda BiH.