BHRT
0

Sudske odluke štete javnom RTV-servisu

Sarajevo-x.com
Opstrukcije u radu pojedinih sudova Bosne i Hercegovine stvaraju veliku štetu i prijete funkcioniranju Radio-televizije BiH (BHRT) kao jedinog javnog radio-televizijskog servisa zakonom uspostavljenog na nivou Bosne i Hercegovine, stav je Poslovodnog odbora BHRT-a.

"Protivno zakonu i načelima sudske nezavisnosti i nepristrasnosti, Općinski sud u Sarajevu već godinu i pol dana opstruira upis vršioca dužnosti direktora BHRT-a. S druge strane, sa stajališta ustavne i zakonske obaveze jednakog tretiranja svih i zabrane diskriminiranja bilo koga - neprihvatljiva je praksa Općinskog suda u Sarajevu da na prijedlog advokata Mehmeda Agovića, bivšeg direktora BHRT-a, istog dana reagira donošenjem odluka na štetu BHRT-a.

Za vladavinu prava neprihvatljivo je da Sud Bosne i Hercegovine nakon samo jednog dana od podnošenja zahtjeva Agovićevog advokata donese Rješenje o privremenoj mjeri, a da se na postupak rješavanja žalbe BHRT-a čeka već više dana iako je postupak po prirodi stvari hitan. Ovakvim sudskim odlukama na štetu oko 1.000 zaposlenih u BHRT-u, zajedno s politikama koje su se u tom pogledu opredijelile, pravosuđe u Bosni i Hercegovini dovodi u pitanje funkcioniranje i svakodnevno obavljanje poslova BHRT-a, na štetu svih građana u BiH i njene dijaspore, dovodi se u pitanje dalje funkcioniranje i uloga javnog servisa i opstanak BHRT-a, uspostava Korporacije i proces digitalizacije", navodi se u saopštenju Poslovodnog odbora BHRT-a.