BiH
17

Sudovi u RS-u odbijaju tužbe logoraša iz Tuzlanskog kantona

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici Saveza logoraša Tuzlanskog kantona tvrde da su suočeni s brojnim problemima zbog tužbi koje su pred sudovima u Republici Srpskoj (RS) podnijeli za naknadu nematerijalne štete, ističući da im se tužbe odbijaju zbog zastare.

Najveći problemi, kako je kazao Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u Tuzli, odnose se na odbijanje tužbi i to u sudovima u Bijeljini i Banjoj Luci.

"Tretman logoraša na sudovima u FBiH i RS- u nisu isti", istakao je Mešković, pojasnivši da se medicinsko vještačenje u RS-u plaća 500 maraka, a u sudovima u Federaciji od 80 do 250 KM.

Advokat Saveza logoraša Tuzlanskog kantona Amir Mešić rekao je da u puno većem procentu logoraši koji su podnijeli tužbe pred sudovima u Federaciji dobijaju i naplaćuju nematerijalnu štetu u odnosu na one koji su tužbe podnijeli na području RS-a.

"Sva medicinska dokumentacija koja se dostavi u sudski spis nesporna je. Sporna su tumačenja svih prvostepenih sudova na području RS-a koji ne prihvataju apsolutnu zastaru za taj vid štete u trajanju od 20 godina", pojasnio je Mešić.

Za većinu tužbi koje su podnesene 2007. godine, kazao je Mešić, sudovi u RS-u su utvrdili da je objektivni rok zastare protekao, pa su presude odbijajuće.

Unatoč ovakvim presudama, u Savezu logoraša Tuzlanskog kantona su naglasili da će nastaviti tražiti svoja prava i pred Sudom u Strasbourgu, saopćio je BIRN- Justice Report.