BiH
0

Suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločine u logoru Sušica u Vlasenici

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u Vlasenici, svjedok odbrane je rekao da ne želi dati iskaz dok mu se ne dodijeli advokat koji će "štititi njegove interese".

Zaštićeni svjedok, koji je trebao biti saslušan putem videolinka iz inostranstva, kazao je da ne želi odgovarati na pitanja jer nema advokata.

"Ako mi u međuvremenu obezbijedite advokata i ako njemu advokat optuženog dostavi neke materijale, možemo ostvariti saradnju", rekao je zaštićeni svjedok.

Nakon toga je Sudsko vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu odlučilo da se svjedoku dodijeli pravni savjetnik.

"Tražim da svi dokumenti o kojima budem govorio ne budu dostupni javnosti. Sve ove stvari bit će potrebno da se razjasne kako bih znao da su mi interesi zaštićeni, a za to mi treba advokat", dodao je svjedok.

Odbrana optuženog Ostojića kazala je da nema namjeru koristiti nikakve dokumente, već da svjedoku želi samo dostaviti optužnicu i nekoliko pitanja.

Dio suđenja na kojem se govorilo o ovom svjedoku javnost nije mogla čuti pošto odbrana i Sudsko vijeće nisu uključili mikrofone.

Ostojić je optužen da je 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Kako je navedeno u optužnici, Ostojić je, zajedno s drugim pripadnicima ove formacije, izvodio Bošnjake iz logora Sušica te ih udarao policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama.

Veza sa zaštićenim svjedokom uspostavljena je u prostorijama Suda BiH jer Okružni sud nema mogućnost za to.

Prije toga, suđenje Ostojiću formalno je počelo iznova, s obzirom na to da je od posljednjeg ročišta prošlo više od 30 dana.

Tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Mirza Hukeljić i branilac optuženog Dragan Gotovac kazali su da su saglasni da se saslušani svjedoci ne pozivaju ponovo, već da se njihovi iskazi pročitaju.

Nastavak suđenja naknadno će biti zakazan, javio je BIRN - Justice Report.