BiH
0

Suđenje za zločine u Višegradu: Bijeg sa bebom u naručju

Klix.ba
Na suđenju Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je sa dvogodišnjim djetetom u naručju uspio pobjeći sa mjesta razdvajanja muškaraca i žena, a nakon rata saznao da su muškarci koji su ostali ubijeni.

Svjedok Sabahudin Čelik iz sela Smriječe (općina Višegrad) kazao je da je u junu 1992. godine, zajedno sa porodicom i drugim mještanima, bio u konvoju nakon što im je obećano da će bezbjedno napustiti Višegrad.

Čelik je ustvrdio da je, dok su bili u autobusu na trgu u Višegradu, vidio optuženog Milisavljevića u vojnoj uniformi i naoružanog. Rekao je da ga od ranije poznaje jer su radili u istoj firmi. Osim tada, svjedok je istaknuo da je optuženog Milisavljevića vidio “najvjerovatnije” u Sokocu, gdje je konvoj najduže pravio pauzu.

Kada su stigli do Išerić Brda, prema iskazu svjedoka, rečeno je da žene i djeca izađu iz autobusa, a da muškarci ostanu.

“Krenuo sam iz autobusa da dam ženi dijete. Nisam mogao naći ženu. Počeo sam bježati. Nije niko pucao, pa sam nastavio bježati. Među prvima dolazim u neko selo, saznao sam da su ti ljudi muslimani. Supruga dolazi poslije”, prisjetio se Čelik.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, muškarci bošnjačke nacionalnosti koji su izdvojeni iz konvoja u mjestu Išerić Brdo ubijeni su kod jame Paklenik (općina Sokolac). Prema navodima optužnice, samo je jedan muškarac uspio pobjeći sa mjesta gdje su vršena pogubljenja.

Tužilaštvo BiH tereti Milisavljevića i Pantelića za učešće u ubistvu više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac). Njima dvojici, kao i Tasiću, na teret je stavljeno i učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Milisavljević i Pantelić su ove zločine, kako se navodi u optužnici, počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Čelik je naglasio je da je sudbinu muškaraca koji su ostali u autobusu saznao poslije rata od Ferida Spahića.

“Pričao mi je da je vidio Predraga da prvi strijelja te ljude i da je on uspio preživjeti”, kazao je Čelik.

Odgovarajući na pitanja Milisavljevićeve Odbrane da li je vidio da njegov branjenik nekog maltretira na trgu u Višegradu ili u Sokocu, svjedok je negativno odgovorio.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.