BiH
1

Suđenje za zločine u Kladnju: Modre noge nakon udaraca

Klix.ba
Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Optužbe je opisao kako je pretučen ispred policijske stanice u Stuparima, nakon čega je godinu dana proveo u zatočeništvu u tom mjestu.

Svjedok Vitomir Ilić je ispričao da je 1992. godine dovezen u Stupare sa suprugom i sedmogodišnjom kćerkom, nakon čega je pretučen i pritvoren u zgradu prosvjetnih radnika u tom mjestu.

“Kad smo došli pred stanicu, taj koji je volio da maltretira, mene je odmah prihvatio i gazio me, sve su mi noge bile modre”, rekao je Ilić, dodavši da mu nije poznato ime osobe koja ga je tukla.

Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz koji je Ilić dao u februaru 2011. godine, a u kojem stoji da ga je tukao izvjesni Kahro. U istoj izjavi je naveo da su pored njega tokom tuče bile supruga i kćerka, ali je na suđenju kazao da ne zna gdje su se one nalazile.

Prema iskazu Ilića, jedne prilike njegova supruga je iz zgrade prosvjetnih radnika poslata da srpskim vlastima odnese pismo za razmjenu, nakon čega mu je jedna osoba iz Crvenog krsta rekla da je ona zaklana i bačena u rijeku Suhu.

Ilić je rekao da je zatim tražio da razgovara sa Safetom, te da ga je on uvjeravao da to nije istina, što se ispostavilo tačnim, jer je suprugu sreo u Zvorniku nakon razmjene.

Za zločine na području Kladnja su optuženi Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović, Osman Gogić i Kahro Vejzović, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) te vojne i civilne policije.

U nastavku svjedočenja, Ilić je naveo kako se ne može sjetiti imena ljudi, te da je za imena koja je spominjao na suđenju čuo od drugih ljudi.

On je kazao da su zatvorenici u zgradi prosvjetnih radnika imali struju, vodu, peć i toalet, te da su nekada imali i posjete.

Svjedok je ispričao da su muškarci koji su bili u toj zgradi osuđeni na kazne od tri do deset godina zatvora, ali da je on osuđen na četiri mjeseca. Dodao je da ga je na suđenje vodio izvjesni Ramiz, ali nije htio reći zbog čega je osuđen, a Odbrana je tvrdila da je osuđen zbog posjedovanja oružja.

Odgovarajući na pitanja Odbrane o tome šta je radio Nedžad zvani Šugo, svjedok je kazao da je on bio korektan.

“Bio je na vratima. Mene nije uznemiravao ni kakav način, niti moje dijete. (...) Što se tiče mene, ja njega pred sudom oslobađam potpuno”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. maj.