BiH
3

Suđenje za genocid u Srebrenici: Svjedok vidio razdvajanje muškaraca i žena

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za genocid u Srebrenici je rekao da je u ljeto 1995. godine vidio razdvajanje muškaraca i ubistva na području Srebrenice.

Svjedok SG-3 je kazao da je 11. jula 1995. s Jahorine upućen na teren u Srebrenicu, odakle je narednog dana otišao do Potočara.

Tokom boravka na terenu, kako je rekao, vidio je ubistva muslimanskih civila.

"Vidio sam Neđu Milidragovića kako ubija ljude. Ubijao ih je pištoljem u potiljak. Vidio sam četiri-pet kako ubija i otišao sam, a kasnije sam se vratio i vidio mrtve", kazao je SG-3.

Dodao je da je tokom terena u jednoj od kuća vidio invalida, o čemu je obavijestio Neđu Milidragovića.

"On je ležao na podu, a pored njega kolica. Bio je mršav, vidjelo se da je nepokretan. Ja sam rekao Neđi: ‘Ima jedan tamo’, i otišao sam", ispričao je svjedok, dodavši da ne zna šta se s invalidom desilo, ali da je nakon toga čuo pucnjavu.

Svjedok je kazao i da su pripadnici Specijalnog odreda na Jahorini učestvovali u razdvajanju muškaraca.

"Žene i djecu su trpali u kuće, a muškarce su odvajali posebno. Stvari su bile razbacane svuda oko kuća", rekao je on, dodavši da mu tada nije bilo jasno šta se dešava, te da je 13. jula uvečer pobjegao odatle.

Kazao je kako ne zna da li je Gorana Sarića viđao na Jahorini, ali da je osoba s tim imenom bila inspektor iz Banje Luke.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac - Konjević-Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Suđenje se nastavlja 22. decembra, saslušanjem jednog svjedoka Tužilaštva, javlja BIRN.