BiH
0

Suđenje Vlahoviću: Tužilaštvo završilo dokazni postupak

Klix.ba
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Nakon što je Državno tužilaštvo pročitalo zapisnik o saslušanju svjedokinje S2, koja zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da svjedoči, završen je dokazni postupak Optužbe na suđenju Veselinu Vlahoviću Batku za zločine počinjene u Sarajevu.

U zapisniku datom Federalnoj upravi policije u januaru prošle godine stoji da je ova svjedokinja 1992. živjela u Sarajevu sa mužem, svekrvom, djeverom i njegovom ženom.

U njihov stan na Grbavici su 13. jula 1992. došla dva vojnika i jedan mladić koji nije bio uniformisan, te su vojnici odveli njenog muža i djevera na ispitivanje, dok je sa ženama ostao mladić. Ubrzo potom, kako je rekla S2, jedan od vojnika se vratio te je svjedokinju, jetrvu i svekrvu odveo u jedan stan, gdje im je optuženi Batko prijetio i tražio novac i zlato.

Njihova svekrva odvedena je u jednu sobu odakle se, kako stoji u zapisniku, čuo prigušeni krik, dok je Batko odveo jetrvu u sobu, a osoba, za koju je kasnije saznala da se zove Saša Baričanin, odveo je svjedokinju S2 u drugu sobu.

“Bila sam isprepadana i u šoku, mislila sam da će me silovati. Saša je govorio da imam sreću što nisam u sobi s Batkom, a ja sam znala da Batko i njegovi siluju žene po Grbavici”, navedeno je u zapisniku koji je dala svjedokinja.

Potom ju je Saša odveo u drugi stan, gdje ju je silovao dva ili tri puta, a nakon toga ju je silovao drugi muškarac, koji je navodno došao da je čuva sljedeću noć. “Radili su to kao da je najnormalnija stvar na svijetu”, stoji u iskazu svjedokinje S2.

Svjedokinja je zatim odvedena u drugi stan, gdje su bile žene po imenu Rada i Vesna, koje su joj predložile da nađe nekoga da je izvuče sa Grbavice, jer su čule od Saše da je želi ubiti.

“Uz pomoć mog školskog druga Dimše, sa Grbavice sam izašla 20. avgusta 1992. godine”, navedeno je u zapisniku.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Saša Baričanin je u junu 2012. pred Državnim sudom osuđen na 18 godina zatvora za zločine na Grbavici.

S obzirom da je Državno tužilaštvo okončalo dokazni postupak, Odbrana optuženog Vlahovića će Sudu i Tužilaštvu BiH dostaviti svoje dokaze do 1. septembra, o čemu će se Tužilaštvo izjasniti na statusnoj konferenciji zakazanoj za 12. septembar.